Tu ce faci pentru mâine?

V-ați pus vreodată întrebarea aceasta? Se vorbește mai mult ca niciodată despre protecția mediului, încălzirea globală, epuizarea resurselor sau poluare și, deși personal am trecut prin faza de imunizare - în care eram imună acestor mesaje, am înțeles că sustenabilitatea este, de fapt, ceea ce facem în fiecare zi în pătrățica noastră.
Așa am început să-mi regândesc viața și să încerc, pe cât posibil, să fac și eu ceva, în pătrățica mea, pentru generațiile următoare. Am să vă povestesc, pe larg, mai jos.

Gesturile mărunte ale sustenabilității


Sacoșa


Prima și prima dată, am început cu înlocuirea pungilor de cumpărături cu o sacoșă care nu-mi lipsește din geantă niciodată. Așa a apărut și un sertar gol la bucătărie - a dispărut sertarul cu pungi. Și să nu credeți că aveam un sertar cu pungi și gata! Frecvent, acest sertar era golit într-o pungă mare plină cu pungi de toate felurile și ajungea la țară, la următoarea vizită prin locurile natale. 

E nevoie de timp de adaptare la viața fără sertar cu pungi. Trebuie să vă mărturisesc că nu mi-a ieșit din prima, dar nu a fost imposibil. Dacă mai contează că reduci și costurile, atunci ești deja în câștig. Sigur că acest câștig nu este uriaș, nu-l simți, dar știți ce se simte? Se simte satisfactia! Am trăit și trăiesc de fiecare dată satisfacția faptului că fac ceva pentru viitor, oricui ar aparține el.

Colectarea separată


Aici a fost cel mai greu și cred că încă mai este, dar m-am obișnuit. Mi-a fost ”peste mână” să păstrez sticle peste sticle și să-mi fac drum prin zona containerelor de reciclare. Le țineam (greșit) lângă ușă, le mai loveam când intram sau ieșeam din casă, făceau gălăgie pe gresie sau chiar se spărgeau (cele din sticlă) și trebuia să le adun. Așa am înventat ”instituția cutiei” în care le stochez și le duc treptat: de fiecare dată când ies din casă, iau câteva ca să nu le mai las să se strângă. (Le iau în sacoșa aceea pe care, după ce o golesc la container, o împachetez și o pun în geantă.)

Reducerea consumului de hârtie


Până acum câțiva ani, nu exista masă sau măsuță din casa mea pe care să nu existe o cutie de servețele. Când am realizat câtă risipă făceam, m-am îngrozit. La bucătărie, lucram exclusiv pe bază de șervețele. 
În acest moment, nu am renunțat complet, dar nu mai umplu jumătate de căruț la supermarket cu hârtie sub diferite forme. La bucătărie, am înlocuit șervețele cu prosoape și, din nou, trăiesc satisfacția faptului că, poate, mai rămâne pădure în urma mea și pentru alții.

Reciclarea ambalajelor


Aici vorbim despre o noutate pe care am adoptat-o imediat. Dacă până acum le duceam la container, acum și-au schimbat traseul. Este vorba de returnarea ambalajelor Tetra Pak.

Danone România, alături de PENNY și Tetra Pak continuă campania de colectare a ambalajelor marca Tetra Pak cu cea de-a treia ediție „Aduci la reciclat, ai de câștigat!”. 

Aceasta se desfășoară în toate magazinele PENNY din țară până la finalul anului 2023.

Lansată în 2019, campania ”Aduci la reciclat, ai de câștigat!” face parte din demersul de sustenabilitate prin care Danone România, PENNY și Tetra Pak își propun să crească gradul de conștientizare cu privire la nevoia de a avea un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Proiectul se bucură și de susținerea companiilor Green Pack și Vrancart, care gestionează componenta de reciclare. 



Cum se desfășoară campania


Așa cum îi spune și numele, campania ”Aduci la reciclat, ai de căștigat!” funcționează în următorul mod

Instrucțiuni pas cu pas:


1. Pregătirea pentru reciclat

Ambalajele de tip Tetra Pak, înainte de a lua drumul returnării, se spală bine și se usucă. Nu e greu, e foarte simplu să le clătești imediat ce s-au golit, apoi le pui la scurs (dacă ai o cutie ca mine) cu gura în jos.


2. Plierea

După ce s-au uscat bine, acestea se pliază exact așa ca în imagini și sunt numai bune de livrat.


3. Predarea în magazin

În cel mai apropiat magazin PENNY găsești cutiile special amenajate pentru asta, unde poți să aduci 5 ambalaje de tip Tetra Pak, pentru a te bucura de surprizele oferite de Danone. 


4. Recompensa

Pentru comportamentul tău responsabil, Danone te permiază cu un iaurt Activia de băut cu fructe la 320g, direct la casa de marcat, în toate magazinele PENNY.

14 Septembrie 2023
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Iuliana pe 15 Sep 2023, 09:03
    Premiezi reciclare încurajând și mai mult consum de plastic???

    Nu are sens. Cum poți pt reciclarea de plastic să creezi mai mult plastic? Ar trebui să dai un voucher, cum sunt automatele alea la care bagi sticle și îți dă x bani, la sfârșit te duci la casă cu bonul și fie îți dau banii, fie îți scad din suma care corespunde numărului de sticle reciclate.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod