Când se vor deschide mall-urile. Ce precizări a făcut premierul Ludovic Orban

Cu toții ne dorim să ieșim din casă și așteptăm cu mare nerăbdare ca viața să-și reia, cât de cât, cursul normal. Va fi nevoie, în schimb, de foarte multă prudență în continuare. Relaxarea măsurilor care va începe din 15 mai nu va fi echivalentă cu reluarea tuturor activităților.
În declarația de presă de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va mai prelungi starea de urgență. "Din 15 mai vom avea la dispoziţie saloanele de îngrijire personală - coafură, frizerie. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele. Dar toate se vor deschide în condiţii speciale de distanţare socială. Măştile vor obligatorii în spaţii publice închise, în mijloace de transport în comun. Relaxarea nu se va aplica în localităţile aflate în carantină" a declarat președintele.

Când se vor deschide mall-urile


Ministrul Economiei, Virgil Popescu,  a declarat pentru G4Media.ro că mall-urile, restaurantele şi terasele nu se vor redeschide la 15 mai.

"Aşteptăm evaluarea de la Ministerul Sănătăţii să vedem efectele redeschiderii saloanelor de îngrijire şi a cabinetelor stomatologice de la 15 mai şi apoi vom lua o decizie legată de celalte activităţi care au fost suspendate prin Ordonanţă Militară", a declarat pentru G4Media.roVirgil Popescu.    

Raed Arafat a spus că nu crede că mall-urile se vor deschide odată cu relaxarea măsurilor din cauza aglomerației pe care o pot găzdui. ”Vor fi măsuri care vor fi luate în prima fază, după 15, după care aşteptat 15 zile, după care 14 zile, după care luate următoarele măsuri. Nu cred că mall-urile vor fi printre primele măsuri luate.(…) Unde ai loc de aglomeraţie mare şi nu este esenţial, încă se aşteaptă, în prima fază.”

Citește și: Platforme educaționale online pentru elevi.

Ce recomandă Ministerul Educației și Cercetării
 

În conferința de presă susținută luni, premierul Ludovic Orban a spus că se va deschide comerțul, cu excepția mall-urilor


"Vom deschide comerţul, sigur cu excepţia mall-urilor, dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, că oamenii pot să cumpere şi atunci existând cumpărare va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri sau pentru readucerea producţiei la nivelul anterior. Sunt măsuri, libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibili, pentru că o să crească consumul.
De asemenea, sunt şi reluarea frizeriilor, coafurilor, cabinetelor stomatologice şi astea sunt activităţi care vor permite revenirea la normalitate din punct de vedere economic”
, a spus Ludovic Orban.

În legătură cu relaxarea măsurilor de după 15 mai, premierul a mai adăugat că după data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le au în momentul de faţă, nu se vor deschide restaurantele, cafenelele şi barurile, nici din spaţii închise, nici din spaţii deschise. ”În funcţie de evoluţia epidemiei, în funcţie şi de evoluţia condiţiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele în spaţii deschise, în anumite condiţii, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie, că sezonul, hai să fim cinstiţi, sezonul de vară începe cam în jurul datei de 15 iunie şi, în realitate, după 1 iulie merg oamenii foarte serios.
Deci nu excludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spaţii deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar şi aici trebuie să ţinem cont că există un risc şi să luăm măsurile de protecţie pentru a reduce riscul de răspândire",
a adăugat Ludovic Orban.
5 Mai 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod