Reducere între 10% şi 20% a prevalenţei obezităţii

15 Programe Bazate pe Comunitate din Europa se întâlnesc la Bucureşti pentru a face schimb de bune practici în cadrul Forumului European al Obezităţii.
EPODE International Network (EIN), cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii şi bolilor netransmisibile, în parteneriat cu Fundaţia PRAIS – Mişcarea SETS, a organizat la Bucureşti, în perioada 16-18 octombrie 2013, primul Forum European al Obezităţii. 

Evenimentul a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru programele bazate pe comunitate din Europa şi susţinătorii acestora de a face schimb de bune practici, de a propune soluţii şi de a-şi asuma angajamente privind obezitatea şi problemele asociate acesteia. Forumul este un apel la acţiune pentru Europa în ceea ce priveşte prevenirea obezităţii şi a bolilor netransmisibile. 

Prevenirea obezităţii: subiectul central al evenimentului

15 Programe Bazate pe Comunitate (Community-Based Programmes – CBP) din Europa şi membri ai EPODE International Network (EIN) au participat la Forumul European al Obezităţii, alături de importanţi factori de interes din domeniul ştiinţific, politic şi public-privat, angajaţi în vederea prevenirii obezităţii. Primele două zile au fost dedicate sesiunilor de lucru specifice pentru membrii EIN, urmate de o conferinţă plenară pe data de 18 octombrie, intitulată “Prevenirea obezităţii în comunitate: Mijloace şi instrumente eficiente pentru schimbare”.
Conferinţa reuneşte experţi internaţionali importanţi, peste 70 de profesionişti CBP, dezvoltatori de politici, reprezentanţi ai mediului politic şi corporativ, oferind oportunitatea de a învăţa, din exemplele experţilor, modalităţi de utilizare a mediului în prevenirea obezităţii. În plus, le permite programelor membre, existente şi potenţiale, să reflecte asupra rolului CBP în reducerea inegalităţilor din domeniul sănătăţii, abordând în acelaşi timp aspectele de dezvoltare durabilă şi Parteneriatele Public-Privat în cadrul unei mese rotunde coordonate de experţi.

Rezultate promiţătoare: scădere de 10%-20% a prevalenţei obezităţii 
 
Epode International Network (EIN), cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii, îşi propune să ajute la prevenirea supraponderabilităţii, obezităţii şi a bolilor netransmisibile asociate. Misiunea sa este să susţină Programele Bazate pe Comunitate în reducerea prevalenţei obezităţii în rândul copiilor prin strategii durabile. 
Metodologia EPODE este implementată în 34 de programe în peste 20 de ţări, implică peste 20 de milioane de oameni şi are un impact real asupra prevalenţei obezităţii la nivel mondial. Valoarea adăugată a metodologiei se bazează pe o contribuţie ştiinţifică solidă, evaluare şi rezultate bazate pe dovezi, susţinere instituţională şi politică, precum şi tehnici de marketing social şi resurse durabile. 

“Metodologia EPODE şi-a dovedit eficienţa în oraşele pilot EPODE din Franţa care au înregistrat o scădere de aproape 10% a prevalenţei obezităţii în perioada 2005-2010.
În plus, în Belgia, Programul Bazat pe Comunitate “Viasano” a demonstrat rezultate excepţionale, cu o reducere de 22% a prevalenţei supraponderabilităţii între 2008 şi 2010 în oraşele pilot”,
a declarat Dr. Jean-Michel Borys, Secretar General EIN.

SETS, Programul Bazat pe Comunitate din România: o poveste de succes!

Mişcarea naţională “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS a fost iniţiată în martie 2011 de Fundaţia PRAIS pe o perioadă de 5 ani. Obiectivele mişcării sunt prevenirea obezităţii infantile în rândul copiilor până la 12 ani şi promovarea stilului de viaţă sănătos în rândul familiilor din România, într-o abordare holistică: minte, trup şi spirit. SETS a creat şi o alianţă naţională puternică de instituţii guvernamentale, organizaţii sportive şi medicale, parteneri privaţi, precum şi 20 de ambasadori care susţin cauza socială. 

Până în acest moment, 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de şcoli din Bucureşti, Roman şi Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice, peste 160.000 de părinţi şi 2 milioane – public larg, au avut acces la informaţii despre beneficiile alimentaţiei echilibrate, activităţilor fizice zilnice, sportului în general, reguli de igienă şi valori morale pozitive.
De la lansare până în prezent, au fost organizate 240 de Cluburi SETS – Mişcare şi Distracţie, reunind 9.766 de membri, care au desfăşurat 3.531 de activităţi. 200 de studenţi din cadrul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) au susţinut voluntar 145 de lecţii deschise, demonstraţii sportive, devenind adevărate modele pentru elevi. Campanii de marketing social la scară largă cu audienţă naţională au completat impactul intervenţiilor anuale SETS.

“În calitate de membru activ al EIN şi organizator al Forumului, credem în impactul măsurabil al acestor programe în lume, dezvoltate în baza unor metodologii similare, păstrând totodată diversitatea şi specificul fiecărei ţări. Susţinem politicile de prevenţie şi extinderea reţelei noastre, având la bază parteneriatele public-privat. Partajând cele mai bune practici, acţionând etic, vom construi împreună o puternică alianţă globală menită a preveni obezitatea infantilă” a declarat Silvia Bucur, Preşedinte Fundaţia PRAIS.
EPODE International Network (EIN) este cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii. Este o organizaţie non-profit internaţională cu sediul în Bruxelles. Consiliul Administrativ al EIN este format din experţi din comunitatea ştiinţifică şi domeniul dezvoltării politicilor şi este prezidat de Dr.
Armando Barriguete. EIN se bazează şi pe un Consiliu Ştiinţific Consultativ care reuneşte experţi la nivel înalt din instituţii de sănătate publică importante la nivel internaţional. Doi parteneri fondatori globali susţin EIN şi activităţile sale: The Coca-Cola Company şi Nestlé. Pentru informaţii suplimentare, accesaţi website-ul: www.epode-international-network.com
şi urmăriţi EIN pe Twitter: @Epode_Network.

Fundaţia PRAIS, înființată acum 10 ani de către PRAIS Corporate Communications, are ca misiune promovarea stilului de viață sănătos, a accesului la educație, grijei față de natură și a economiei sustenabile prin programe naționale bazate pe comunitate.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod