Dorotheea Petre: „Mi s-a confirmat că simţul meu artistic nu dă greş”

Născută la 9 ianuarie 1981, la Bucureşti, Dorotheea Petre şi-a făcut debutul actoricesc în lungmetrajul „Ryna”, regizat de Ruxandra Zenide şi distins cu peste 30 de premii internaţionale, cu care a apărut în rol principal şi a câştigat trofeul pentru Cel Mai Bun Debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Născută la 9 ianuarie 1981, la Bucureşti, Dorotheea Petre şi-a făcut debutul actoricesc în lungmetrajul „Ryna”, regizat de Ruxandra Zenide şi distins cu peste 30 de premii internaţionale, cu care a apărut în rol principal şi a câştigat trofeul pentru Cel Mai Bun Debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Cu fiecare rol interpretat, de-a lungul carierei sale, Dorotheea Petre s-a remarcat prin expresivitatea extraordinară şi stilul de joc discret şi fără efort. În paralel cu activitatea cinematografică, Dorotheea se ocupă de proiectul ei de suflet, o şcoală de actorie dedicată dezvoltării aptitudinilor actoriceşti prin cursuri şi workshopuri denumită generic „Fii actor” (www.fiiactor.ro).

- Pe cine admiri, în mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii române?
- În mod special pe Mihai Eminescu, pentru determinarea şi efortul depus în a-şi perfecţiona opera, pe Maria Tănase pentru stilul ei şi pe I.L.Caragiale.

 

- Dar din cultura mondială?
- Scriitori precum Kurt Vonnegut. Lista ar fi foarte lungă, dar să zicem toţi artiştii care au inovat prin originalitate.

- Din punctul tău de vedere, sunt românii patrioţi?
- Nu ştiu ce să zic… Văd situaţii în care românii vorbesc ironic de „Românica“, dar văd şi romani patrioţi. Eu una îmi iubesc ţara, aşa cum este... şi cu bune şi cu rele.

- Cum crezi că va evolua cultura în România, în următorii ani?
- Eu cred sincer că în bine.

- Profesional vorbind, care a fost prima ta iubire?
- Prima mea iubire a fost poezia, insuflată de bunicul meu.

- Cum ai descoperit pasiunea pentru actorie?
- Pasiunea pentru actorie am descoperit-o, mai degrabă, privind oamenii, de când eram un mic copil, şi văzând detalii comportamentale fascinante, pe care simţeam nevoia să le arăt şi altora.

- Fiecare amintire a unei meserii făcute cu pasiune este, cu siguranţă, importantă.
Însă, dintre toate una, mai mereu, se evidenţiază mai mult. Care ar fi aceasta, în cazul tău?
- Când m-am văzut prima oară pe peliculă, când am văzut filmat primul material cu mine, şi am putut să-mi evaluez munca şi mi-am zis: „Da, era exact aşa cum am intuit,e OK.”

- Când ai simţit că eşti cea mai mândră de tine, de-a lungul profesiei?
- Atunci când mi s-a confirmat că simţul meu artistic nu dă greş, că este valoros, înţeles şi apreciat.

- Care sunt cele mai valoroase lucruri pentru tine, ca individ?
- Familia, prietenia şi arta.

- În paralel cu proiectele cinematografice, ai deschis li propria ta şcoală de actorie „Fii actor”. Spune-ne mai multe despre ce se întâmplă acolo.
- Vreau ca această şcoală să fie un loc unde oamenii cu care împărtăşesc dragostea pentru actorie să se bucure de extraordinara plăcere de a juca, indiferent dacă iau actoria că pe un hobby, sau vor să transforme această pasiune în profesie.
Cursurile şcolii „Fii actor!” se adresează celor care iubesc actoria, indiferent de pregătire şi vârstă, şi sunt concepute pentru a-i ajuta să-şi antreneze mintea, corpul, vocea şi spiritul, fie că vor să exceleze pe scenă, în faţa camerei sau în diferite aspecte ale vieţii.

Pentru astfel de români ca Dorotheea Petre a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.

E rândul tău să pui România pe hartă!  
Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro şi pagina oficială de Facebook a campaniei.

„Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro  şi pe pagina de Facebook ) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc.
În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.

Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache. 

 

Foto: Alex Gâlmeanu

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod