Biblioteca Vie Online - www.decidpentrumine.ro

persoane cu diagnostice psihiatrice povestesc despre viata
Andreea, Antonia, Filip, Paul si Catalin au fost diagnosticati psihiatric. In spatele etichetei pe care o poarta sunt oameni cu povesti reale de viata. Citeste-i in Biblioteca Vie.
Catalin si-ar fi dorit sa poata vorbi cu cineva. Inchis fara sa i se spuna vreun cuvant, lipsit de orice explicatie, a fost legat, dat la o parte si abandonat.

Cum s-a simtit?

“Diagnosticul meu a fost schizofrenie paranoida si am aflat relativ recent de tulburare. N-a stat nimeni de vorba cu mine, nimeni nu mi-a spus nimic, m-au catalogat si m-au lasat acolo. Am stat la inchisi foarte multa vreme, desi eram constient. Ma legau si ma lasau acolo, nu-mi spunea nimeni nimic, iar asta m-a durut cel mai tare.
As fi vrut macar sa-mi spuna cineva: «bai, omule, ai innebunit si trebuie sa te ajutam!», as fi inteles.”.

Afla mai multe din cartea lui.

Filip este furios, plin de amaraciune si resentimente. De fapt a fost, cu mult timp inainte, cand tulburarea psihica abia debutase. "Tulburarea psihica, dar mai ales conjunctura sociala legata de boala, m-a umplut de amaraciune, intr-o anumita perioada, de furie si de resentimente. Am pierdut mult in viata si nu mai pot sa recuperez atat cat am pierdut.[...]Unele aspecte bune ale tulburarii psihice ar fi  ca m-a invatat sa apreciez lucrurile simple si sa fiu mai putin orgolios.", povesteste Filip despre modul in care l-a schimbat tulburarea psihica.
 
Acum este un altfel de om. Afla-i povestea.

“Cand nu sunt bine, practic nu sunt deloc. E dificil, mai ales in mediul profesional, sa motivezi disparitiile bruste. Ti-e putin greu sa spui ca ai fost deprimat si te-ai incuiat in casa timp de un an.”
Ea este Andreea. Ii plac filmele, arta si are propria carte. Citeste-o in Biblioteca Vie.

Biblioteca Vie este prima biblioteca online in care nu citesti doar carti care descriu povestile unor personaje fictive. Fiecare carte e vie, desprinsa din gandurile unor persoane care si-au dezvelit sufletul. Oamenii-carti vorbesc despre ce inseamna dizabilitatea psihosociala, ce obstacole sociale intampina, la ce se gandesc, cum fac fata tulburarii, la ce spera si la ce aspira, in ciuda dizabilitatii lor.

Biblioteca Vie este o initiativa a grupului “Decid pentru mine!”, primul grup de initiativa cetateneasca din Romania format din persoane cu dizabilitati psihosociale.

Decid pentru mine! este un proiect realizat de ActiveWatch si Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara, in perioada aprilie 2014 – iunie 2015, in cadrul caruia a devenit activ primul grup de initiativa cetateneasca din Romania format din persoane cu dizabilitati psihosociale, a fost lansata o cercetare sociologica pe tema calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati psihosociale, 15 persoane cu dizabilitati psihosociale au fost instruite in tehnici de advocacy si comunicare pentru ca acestea sa se poata autoreprezenta in viitor, au fost organizate workshop-uri cu reprezentanti ai institutiilor care lucreaza cu acest grup vulnerabil, a fost dezvolta o platforma de advocacy - spatiu de intalnire intre persoane cu dizabilitati psihosociale, psihologi, psihiatri, reprezentanti ai institutiilor statului si alti cetateni - si este derulata o campanie de constientizare si informare dezvoltata de o echipa mixta formata din profesionisti in domeniul comunicarii si persoane cu dizabilitati psihosociale.


Proiect finantat prin granturile SEE 2009 - 2014 in cadrul Fondului ONG in Romania.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod