Rinoplastia, intre estetica si functionalitate!

Situat in centrul fetei, nasul are un impact major asupra infatisarii, astfel orice mic defect de forma si marime  este usor observat de altii si mai ales de noi insine. Observand acest lucru in fiecare zi, aceste mici iregularitati ajung sa ne deranjeze si ulterior sa ne determine sa apelam la rinoplastie. „Cele mai multe corectii, din punct de vedere estetic, asupra nasului se adreseaza cocoasei, varfului nasului  sau lungimii si latimii acestuia. Desigur, interventia de rinoplastie se adreseaza toate structurilor nazale si este necesar ca chirurgul estetician sa fie capabil sa recunoasca micile detalii care fac diferenta in rinoplastie.Din punctul meu de vedere fata trebuie evaluat ca un tot, iar interventia de rinoplastie trebuie efectuata astfel in cat nasul sa fie in armonie si cu restul fetei”, spune Oltjon Cobani, Medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.
 
Din punct de vedere estetic, rinoplastia poate fi efectuata, cand exista nemultumiri legate de cocoasa sau varf, dar din punct de vedere medical, un  nas trebuie operat atunci cand este compromisa functia acestuia.

Cele mai frecvente sunt deviatia de sept,  hipertrofia de cornete nazale inferioare. „In timpul unei rinoplastii estetice se poate efectua si cura chirurgicala a deviatiei de sept. Sa nu uitam ca intai un nas trebuie sa fie functional si dupa aceea estetic. Ce este important este ca fiecare pacient sa inteleaga interventia si sa fie pregatit psihologic pentru o astfel de operatie. Acest lucru este valabil pentru orice interventie chirurgicala. In cazul rinoplastiei pot spune ca recuperarea este destul de rapida si pacientii sunt, in mod obisnuit, multumiti de rezultat”.

Cum se face acest lucru? Pastrarea unei comunicari continue cu pacientul prin evaluarea la clinica a interventiei acestuia este importanta pentru a asigura o evolutie buna a operatiei.

Desigur, in timpul consultatiei, pacientului ii sunt expuse aceste mici incoveniente. Urmarirea pacientului postoperator si supravegherea acestuia in ceea ce priveste evolutia are un efect benefic si asupra psihicului pacientilor, permitandu-le sa treaca mai usor peste acesta perioada.
 
Asteptarile nerealiste si indicatiile prost puse pot duce la nemultumirea pacientilor. Desigur ca se pot efectua si rinoplastii secundare, dar mentionez ca acestea sunt mai dificile pentru pacient si pentru chirurg si nu intotdeauna pot duce la rezultatele asteptate”, adauga Oltjon Cobani.

Riscurile acestei interventii sunt aceleasi ca in orice interventie chirurgicala, dar cel mai mare risc este acela ca pacientul sa nu fie multumi, deci o evaluare corecta a formei nasului urmat de o interventie care sa incadreze nasul armonios cu celelate structuri ale fetei este importanta.

„Recomand rinoplastia la persoanele care sunt complexate de aspectul nasului lor si vor sa faca o schimbare in acest sens, evaluand in acelasi timp cauzele pentru care acestia apeleaza la acesta interventie.

Orice interventie de tip estetic este o alegere strict personala si nu trebuie sa faca subiectul altor asteptari”.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod