Produsele dermatocosmetice - eficiente sau nu în tratarea acneei?

Acneea este, cu siguranță, cea mai comună afecțiune a pielii, fapt pentru care de-a lungul timpului au apărut pe piață o multitudine de produse dermatocosmetice care promit să trateze această problemă. Doamna doctor Adina Șerban, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că formele de acnee pot varia de la un pacient la altul, la fel și eficiența unor astfel de produse, rezultate mulțumitoare fiind obținute doar în cazurile ușoare sau moderate.

Specialistii dermatologi recomandă ca din multitudinea de produse cosmetice de pe piață destinate tratării acneei să ne orientăm către cele dermatoscosmetice, care în general au trecut prin teste clinice riguroase și și-au dovedit eficiența și siguranța.

“Dermatocosmeticele pot fi folosite încă de la pubertate, atunci când apar primele semne de acnee, ba chiar preventiv în perioada adolescenței.

Aceste produse sunt eficiente ca monoterapie în cazurile ușoare sau moderate de acnee, dar de cele mai multe ori ele însoțesc ca tratament adjuvant terapii farmacologice topice sau sistemice recomandate de medicul dermatolog. În cazurile de hiperandrogenism, de acnee indusă hormonal, dermatocosmeticele nu au eficiență ca monoterapie, ci doar în completarea tratamentelor hormonale”, explică doamna doctor Adina Șerban.

Dermatocosmeticele se găsesc, de obicei, în farmacii, însă paleta de opțiuni este largă: creme, loțiuni de curățare, geluri, spume, măști, tratamente s.a., astfel încât ajutorul farmacistului sau beauty adviser-ului poate fi util în alegerea unor produse cât mai apropiate nevoile specifice ale fiecarei persoane, în funcție de tipul de ten.

Cum funcționează dermatocosmeticele

Produsele dermatocosmetice acneice funcționează în moduri diferite, în funcție de ingredientele lor active, care, în general, au ca scop inhibarea principalelor mecanisme implicate în etiopatogenia acneei: excesul de sebum, keratinizarea anormală, colonizarea bacteriană și inflamația.

“Astfel, dacă dorim diminuarea secreției de sebum, trebuie să căutăm produse care au în componența lor nicotinamidă și antioxidanți, precum cei din ceaiul verde sau derivați de vitamina C.

Keratinizarea anormală implicată în formarea comedoanelor poate fi combătută prin utilizarea produselor pe bază de acid salicilic, acid linoleic, alfa-hidroxi acizi, lipo-hidroxi acizi și retinaldehidă, derivat de vitamin A. Efect antibacterian îl au acidul lauric, retinaldehida și sărurile de zinc. În cazurile de acnee inflamatorie e bine să folosim produse ce conțin nicotinamidă, zinc și acid alfa linolenic”, recomandă specialistul dermatolog.

Este de evitat utilizarea lor în cazul copiilor, atâta vreme cât nu există indicația medicului. Trebuie avută mare grijă cu aplicarea produsele pe baza de acid salicilic copiilor mici, deoarece aceste este absorbit și poate induce afecțiuni grave sistemice.

Ce efecte adverse pot apărea
Cea mai frecventă reacție adversă întalnită dupa folosirea de produse dermatocosmetice este iritația sau roșeața cutanată, apărută în special după aplicarea de creme pe bază de retinaldehidă.

“Iritația poate fi însoțită de fotosensibilitate și de uscăciune, descumarea pielii - efecte care  pot fi combătute prin aplicarea unor creme hidrante și a unor creme cu factor de protecție solară.

Însă cele mai grave efecte adverse pot apărea pe timpul sarcinii sau lactației, de aceea produsele pe bază de derivați de vitamina A nu trebuie utilizate în perioadele anterior menționate”, atenționează doamna doctor Adina Șerban.

Odată descoperit produsul care conține ingredientul activ potrivit în combaterea formei de acnee cu care ne confruntăm, este recomandată utilizarea lui timp de până la 8 săptămâni înainte de a decide dacă acesta este eficient sau nu. În cazul în care nu apar rezultate mulțumitoare după această perioadă, este indicată o vizită la medicul dermatolog, care poate recomanda – pe lângă dermatocosmetice – un tratament farmacologic topic și/sau sistemic și poate efectua proceduri specifice precum peelingul chimic, mezoterapia, IPL-ul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod