Efectele nămolului și apei sărate asupra fertilității

Infertilitatea este una dintre cele mai dificile probleme cu care se poate confrunta o femeie. Este important de stiut ca aceasta poate fi tratata si cu ajutorul curelor pe baza de namol sapropelic. Sovata este o statiune de notorietate in acest sens. Secretul reusitei sta in substantele hormonale care se gasesc in namolul extras din Lacul Ursu.

Nămolul și apa sărată extrase din Lacul Ursu - Sovata au un conținut crescut de sare (clorură de sodiu NaCl) și minerale, respectiv conținut crescut de hormoni estrogen și progesteron, asemănători ca structură cu hormonii umani feminini.

Sarea și mineralele au efect intens antiinflamator (desfundarea trompelor), în timp ce hormonii stimulează funcția ovariană, cu inducerea unor ovulații eficiente necesare fecundării, precum și dezvoltarea endometrului, necesară implantării embrionului.

„Secretul tratamentului Sovata este calitatea integrată a factorilor de cură – nămolul și apa sărată, în sensul că, spre deosebire de mineralele sau hormonii (sintetici) administrați separat, scoși adică din contextul natural – care au eficiență discutabilă, în cazul apei sărate și a nămolului substanțele active cheie (NaCl și hormonii) sunt transmise în corp, împreună cu sute de alți factori curativi biologici din flora și fauna Lacului Ursu, în cantități infinitezimale.

Aceste cantitati infinitezimale, adică extrem de mici, și totodată extrem de variate ca tipuri de substanțe și molecule, imposibil de reprodus/creat in vitro în laborator, dau cca 50% din efectul total”, prezicează dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Danubius Health Spa Resort.

Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conține estrogen și progesteron “human-like”  (adică asemănători hormonilor feminini) în concentrații apropiate celor produse de organismul uman sănătos. Aceste substanțe sunt transferate în corp prin aplicații externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă și căldură.

Totodată induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiza și ovare, ușor observabilă prin analize hormonale seriate (pre- și post tratament). Efectele hormonale induse sunt lipsite de efecte secundare tip suprastimularea hormonală, realizează o modulare fină adecvată (adică scad excesele și cresc deficitele hormonale) și se mențin timp de 3 până la 6 luni post tratament.     

Efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilității feminine la Sovata, cauzată de insuficiența ovariană (de ex. deficit de progesteron), ovare polichistice, hipoplazie uterină, amenoree, pierderi repetate de sarcină sub 10 săptămâni prin insuficienta îngroșare a endometrului (deficit de implantare a embrionului).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod