Varianta sănătoasă a obiceiurilor nesănătoase

Mâncarea de tip fast food poate fi tentantă, cel puțin pentru faptul că se pregăteşte rapid şi e consistentă. Nu poate fi comparată, însă, cu o masă luată în linişte, în grădină sau pe terasă, aşternută cu feluri de mâncare aromate, simple şi sănătoase, eventual gătite în familie. Vei avea tot timpul să le savurezi, iar senzaţia de uşor îţi va creşte buna dispoziţie. Pe lângă organismul tău care se va simți mai bine, vei oferi răgaz gusturilor să se evidenţieze.

Şi, totuşi, ce faci dacă preparatele de tip fast food continuă să te îmbie din meniuri sau să te ademenească de pe mesele teraselor? Cel mai bine le găseşti o alternativă sănătoasă care va fi, cu siguranţă, şi mai gustoasă. E bine, ca, din când în când, să ai parte de un pic de răsfăţ la minut.

Chifteluțele cu sos şi garnitură de piure nu sunt nicicând mai bune ca atunci când răsar din filele meniurilor şi îţi aţâţă nasul de prin farfuriile celorlalţi. De ce nu ai încerca şi varianta lor pregătită cu peşte şi introdusă la cuptor? Pregătite cu Eva file de hering, chifteluţele vor fi şi mai bune dacă vei adăuga puțină nucşoară şi cimbru. Poți, la fel de bine, să folosești în compoziția lor macrou, ton sau alt tip de pește preferat de tine. Mai uşor de digerat, chifteluţele cu Eva file de hering pot fi servite cu cartofi copţi peste care să adaugi puţin ulei de măsline sau sos tzatzichi, cu pacheţele de primăvară sau orez simplu.

Și pentru că pare să fie moda burger-ilor mai mult decât oricând, poți alege să-ți prepari chiar tu varianta light a acestora, cu falafel pregătit la cuptor.

Şi nu doar acasă te poţi bucura de varianta sănătoasă a magnificului burger, pentru că până şi restaurantele au făcut loc în meniu acestui fel de mâncare care îi ademeneşte chiar şi pe cei mai exclusivişti. Înlocuieşte cartofii prăjiți cu o salată şi vei avea un prânz de care să te bucuri, fără să te simţi vinovat că ai consumat ceva nesănătos. Un sos de rodie şi câteva plante aromatice vor schimba întreaga ecuaţie a reacţiilor chimice ce duc spre efervescenţa gusturilor.

Dulciurile sunt marea ta slăbiciune? Dacă nu poţi renunţa la ele, poţi încerca câteva variante care te vor convinge că preparatele din comerţ nu au atins niciodată culmile celor mai delicioase bunătăţi. Cei mai buni biscuiţi se prepară din fulgi de ovăz, fructe uscate, unt de rapiţă şi făină integrală.
Poţi adăuga un pic de miere sau sirop de agave, renunţând astfel la zahărul rafinat. Pentru o culoare mai pronunţată, poţi înlocui cacaoa cu  puțină pudră de roşcove. Copţi la cuptor, vor fi un mic dejun excelent cu o cană cu lapte sau un aperitiv excelent lângă o ceaşcă de cafea.

Filmul parcă nu este la fel de interesant dacă nu ai alături ceva de ronțăit. Sigur ai putea salva situația cu câteva chipsuri la pungă, însă, ce-ar fi dacă ai schimba banalele şi deloc sănătoasele felii de cartofi prăjiți cu felii de banane, mere, pere sau alte fructe deshidratate? Faptul că, în acest fel, vei avea o gustare în urma căreia stomacul tău va respira uşurat pentru că nu îl vei antrena într-o digestie grea care se poate lăsa şi cu balonări, îți va păstra entuziasmul de a mai încerca chipsurile magice şi cu altă ocazie.
Cu siguranță vei mulțumi pentru fibrele care vor da avânt mecanismului de digestie şi absorbție, dar şi aromelor cu care vei rămâne în urma consumării acestor felii care păstreaza tot ce e mai bun din fruct.

Dacă vrei ceva mai aproape de cartofii prăjiți pe care îi adori, există o soluție pe care e cazul să o încerci şi nu vei mai vrea să te întorci la vechea rețetă după care trebuia să aeriseşti toată casa. Cartofii se taie normal, în fâşii, se ung cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie, se presară cu rozmarin sau chimen şi se introduc la cuptor. În scurt timp, te vei bucura de un preparat lemonat foarte sănătos, delicios şi chiar cu pretenție de masă cu invitați.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod