Sfaturi pentru siguranta copiilor in trafic - beneficiile rear-facing

Noutatea în materie de scaune auto este Rear-facingul prelungit, un element de care depinde siguranța, chiar viața celor mici. Când vorbim de rear-facing ne referim practic la poziția copilului în mașină. Dacă micuții sunt așezați cu spatele la sensul de mers, atunci vorbim de rear-facing, în timp ce forward-facing este poziția în care ei merg cu fața la sensul de mers. Scaunele auto oferă posibilitatea de rear-facing prelungit, adică de a călători cu spatele la sensul de mers pentru o perioadă lungă de timp, recomandat este 4 ani. Aceste scaune auto sunt esențiale pentru siguranța și sănătatea bebelușilor și a copiiilor.

Studiile recente subliniază cât de important este să îi așezăm pe cei mici într-un scaun auto cu spatele la sensul de mers. Să luăm drept exemplu cazul unui accident în care mașina merge regulamentar cu 50km/hr, iar copilul este așezat în scaunul auto cu fața la sensul de mers.

Un obstacol care nu poate fi ferit apare în fața mașinii, iar impactul este inevitabil. În mod natural, în timpul impactului, datorită vitezei inițiale și opririi bruște trupul se va dezlipi de scaun și se va arunca cu putere în față, capul se apleacă, gâtul se întinde,  numai că centura îl va ține în loc. Centura o nouă forță exercitată asupra corpului, care îl bruschează din față, îl menține în loc, dar capul este liber. În tot acest timp corpul micuțului este delicat și încă în dezvoltare, iar capul lui reprezintă 25% din trup, în timp ce capul unui adult reprezintă doar 6%. Toată presiunea exercitată asupra bebelușului se va concentra în zona coloanei, gâtului și capului, în special când trupul celui mic se întoarce cu putere în scaun tras de centuri. Acțiunea poate cauza probleme grave, de exemplu paralizia. În momentul în care capul se apleacă foarte tare în față, vertebrele coloanei se deplasează, iar dacă se depărtează mai mult de 0,6 cm apare riscul paraliziei.
Coloana celor mici este încă în plină dezvoltare, la fel și gâtul, iar capul pentru ei este mult mai greu. Este evident pericolul în care sunt puși micuții în poziția cu fața la sensul de mers. Detalii in acest video.

Pe de altă parte, în poziția cu spatele la sensul de mers greutatea este distribuită integral în zona spatelui și a capului. Să nu mai vorbim că forța impactului este redusă, din moment ce copilul nu mai este aruncat în față, ci doar adâncit mai tare de scaun. Centurile nu mai prezintă un șoc în plus asupra trupului, iar capul este stabil și nu determină vertebrele să se depărteze, deci se reduce cu până la 75% riscul unor răni grave, inclusiv paralizia în cazul copiilor până în 2 ani.

Intervine si problema vârstei recomandate până la care un copil trebuie să stea în poziția cu spatele la sensul de mers. Recomandat este până la 4 ani.

În ceea ce privește răul de mașină studiile nu au găsit legături relevante între poziția rear-facing și starea de rău a micuților. Din nou, totul ține de obișnuință. În ziua de azi, când există infinit mai multe mașini decât acum 20 de ani, acum când traficul ne determină să așteptăm și de 3 ori la același semafor, când există mulți șoferi imprudenți ce ne pun până și nouă viața în pericol trebuie ca siguranța celor mici să fie mereu pe primul loc. Rear-facingul este o metodă ușoară și la îndemână care salvează vieți. Această poziție este recomandată până la 4 ani, iar țările nordice respectă acest criteriu cu strictețe, motiv pentru care numărul accidentelor în care copiii sunt răniți este mult mai mic.

Varietatea de produse este extrem de generoasă, însă în momentul în care achiziționați un scaun auto, trebuie să aveți în vedere că este extrem de important să achiziționați un scaun auto de calitate, pentru că micile detalii care nu sunt întotdeauna vizibile: calitatea și componența plasticului, tipul și consistența metalelor folosite, densitatea materialelor, etc – sunt cele care contribuie în mod esențial la siguranța călătoriilor celui mic.

Unul din scaunele auto care îndeplinește cerințele de mai sus și care a fost testat de către forumuri specializate, în cele mai dure condiții este REBL Plus, de la Nuna. Puteți găsi mai multe informații despre produs și despre testele sale de siguranță, aici.Pret promo: 1.999,00 RON.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod