"Principiile care se aplica la adulti se vor aplica si la copii" - Cristina Teodorof - tehnician nutritionist

Cristina Teodorof este tehnician nutritionist si director de resurse umane la compania Eurest Rom si are o experienta de 19 ani in resurse umane si 3 ani in nutritie. Impreuna cu echipa de specialisti, Cristina se ocupa de alcatuirea meniurilor pentru cei peste 35.000 de angajati care iau masa zilnic in restaurantele Eurest, lider in domeniul operatorilor de restaurante cu autoservire destinate sectorului corporate din Romania. Intr-un interviu acordat site-ului eva.ro, Cristina Teodorof vorbeste despre importanta meselor, obiceiuri alimentare, despre cat este de important sa mancam o masa calda la pranz si despre cum ar trebui sa arate masa de pranz a copiilor.

Se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Cum este pranzul?

Masa de pranz este foarte importanta si nu ar trebui ca micul dejun sa o inlocuiasca. Fiecare masa a zilei este importanta si are rolul sau.  Doar si prin faptul ca intr-un fel mancam dimineata, in alt fel la pranz si in restul zilei.  Atunci cand facem alegerile potrivite la masa de pranz nu vom avea probleme pe parcursul zilei, digestia va fi buna, vom ramane plini de energie si starea noastra de spirit va fi buna.

Ce ar trebui sa mancam la masa de pranz?

Recomand ca echilibrul sa fie cuvantul de baza atunci cand alegem ce mancam.
Stiu insa ca uneori pranzul sanatos poate fi destul de complicat de alcatuit. Inainte de orice este important sa ne ascultam corpul, sa observam ce ne face bine si ce nu si sa ii dam corpului ceea ce ii place sa manance. Pentru un echilibru nutritional putem sa alegem 150-200 de grame de salata cu 150-200 de grame de carne, de preferat pui, ton sau somon pentru ora pranzului. Supele usoare, supa crema sau de legume, mai ales pe timpul verii, sunt de asemenea indicate pentru un pranz sanatos si echilibrat.

Exista un necesar de alimentatie specific organismului vara? Care este acesta?

Vara, orice organism transpira si in felul acesta pierdem si minerale, in special electroliti (sodiu, potasiu, calciu).  De aceea este important  sa aducem un aport suplimentar de nutrienti din legume si din fructe. De altfel, in aceasta perioada a anului sunt recomandate fructele si legumele proaspete, nepreparate termic. Enzimele continute in legume si fruncte se distrug la 35-40 de grade Celsius. Sunt recomandate fresh-urile de legume si fructe pentru ca au rolul de a aduce nutrientii de care avem nevoie. Puteti incerca de asemenea supele crema preparate la temperaturi joase, mai mult crude, decat preparate termic.


Care sunt obiceiurile alimentare sanatoase pe care fiecare ar trebui sa le respectam?

Exista cateva reguli care, odata respectate, nu vom mai sti ce inseamna disconfortul provocat de o alimentatie nepotrivita. O regula importanta este sa consumam cea mai mare parte a caloriilor in prima parte a zilei, respectiv pana la ora 13, cel tarziu 14.  In a doua parte a zilei alegerile alimentare trebuie sa se schimbe, sa mancam mai usor, sa renuntam la carbohidrati. Apoi, conteaza si cum luam masa. Pentru ca masa de pranz ne prinde la birou tineti cont si evitati sa mancati in fata calculatorului. Mergeti in spatiile special amenajate pentru masa, relaxati-va si nu mancati pe fuga. Alocati intre 20 de minute si o ora pauzei de masa, timp in care savurati mancarea pe care ati ales-o inainte cu atentie, incercati sa va deconectati, purtati o discutie relaxanta cu colegii la masa, radeti, bucurati-va de o muzica. Acest cadru nu face decat sa va induca o stare pshica buna, fapt ce se reflecta automat si asupra procesului de digestie.

Cat de important este sa mancam o masa calda la pranz, cum ne influenteaza fizic si psihic?

Conteaza foarte mult poftele pe care le ai intr-o zi sau sezonul.
Poate ca vara, corpul nu simte nevoia sa manance ceva cald. Vara, mancarea chiar daca este preparata poate sa fie mai putin calda pentru ca ceva racoritor ne induce o stare de bine. Chiar si o supa crema poate fi mai rece, spre deosebire de iarna cand corpul ne cere, de cele mai multe ori, mancare calda.

De ce apare starea de somnolenta la finalul mesei si cum o putem evita?

Aceasta stare de somnolenta care apare de cele mai multe ori dupa masa de pranz este provocata de alegerile alimentare nepotrivite metabolismului tau. Dupa cum spuneam, ascultati-va corpul, vedeti ce ii face bine si hraniti-l cu doar cu ce ii place si are nevoie. Atunci starea de oboseala nu are cum sa se instaleze.  Mancarea simpla, gustoasa,  legumele si fructele cat mai putin preparate termic impiedica aparitia oboselii si in acelasi timp iti ofera o stare de bine si energie, fara sa ai nevoie de dulciuri sau de somn dupa ce ai mancat.

Cum ar trebui sa arate masa de pranz a copiilor?

Principiile care se aplica la adulti se vor aplica si la copii. Cand vorbim de sanatatea copiilor, parintii trebuie sa ii invete sa manance cat mai multe legume si fructe, dar si proteine pentru ca si acestea trebuie sa existe in meniul lor.
Este foarte important modelul pe care copiii l-au vazut in familie, obiceiurile pe care le-au deprins de acasa. Educatia alimentara se face si acasa si la scoala, unde copiii mananca in colectivitate. Daca un copil este invatat de acasa cu fast-food sa spunem, cu greu va accepta o masa saraca in asemenea grasimi si evident ca ar spune ca mancarea nu e buna. Pentru a-i incuraja sa manance sanatos, este foarte important ca preparatele sa fie cat mai atractive, colorate prin legumele sau fructele folosite proaspete, de sezon. Ne bucuram insa sa vedem tot mai multi copii interesati de alimentatie, acestia sunt si cei care consuma de fiecare data cu placere supele crème, salatele sau burgerii din carne de curcan preparati in cuptor, special pentru ei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod