Poftește la o cină în stil italian!

Pentru italieni, cina este unul dintre cele mai importante momente petrecute alături de familie. Aceștia apreciază mâncarea proaspătă și o savurează imediat după ce a fost gătită. Felurile de mâncare nu sunt neaparat rafinate sau sofisticate, dar trebuie să respecte cu stricteţe reţeta, calitatea și prospeţimea ingredientelor, astfel încât să poți regăsi în ele gustul cunoscut din copilărie.

Gastronomia face parte din stilul de viață italian și reflectă tradiția de familie și cultura rurală. Este o onoare să primești o invitație la cină într-o familie de italieni și e de apreciat dacă le vei duce gazdelor un cadou simbolic, pentru că odată aşezat la masă, vei începe un adevărat ritual al mâncării.

Dintre preparatele tradiţionale fac parte pizza, stracciattela, gnocchi, lasagna, risotto sau sosul pesto.
Fiecare dintre cele 20 de regiuni italiene, însă, are propriile ingrediente și mâncăruri specifice. Cu siguranță, odată aşezat la masă, vei începe un adevărat ritual al mâncării. Vei primi, ca introducere, gustări reci sau calde – antipasto şi vei continua cu primul fel: paste cu sos, risotto, gnocchi sau supă. Urmează al doilea fel sau preparatul principal care conține paste, peşte, carne sau fructe de mare. Vei putea savura friptură de vită la grătar, pui la frigare, friptură de miel, cotlet de porc sau miel milanez cu legume asortate şi salate. Desertul este de cele mai multe ori acelaşi ca la dejun - tiramisu sau înghețată.
Urmează relaxarea cu povești și cafea sau capuccino, cina terminându-se cu  digestive sau lichioruri (limoncello, grappa, amaro, averna ), vermut, bitter sau cocktailuri seci.

Italienii sunt maeștri în gătitul peştelui și al fructelor de mare, iar pastele se numară printre preferințele lor culinare. Dacă vrei să ai parte de o cină italienească în familie, pastele cu fenicul, sardine și semințe de pin sunt o alegere gustoasă, ușor de pregătit și îți permit o sumedenie de combinații, cu diferite arome și condimente. Acestea merg completate înainte de o supă minestrone, iar după, de Panna cota, un desert delicios și potrivit pentru zilele caniculare.

Pentru 4 porții de paste cu fenicul, sardine și semințe de pin ai nevoie de 120g EVA sardine în ulei, 4 căţei usturoi tocaţi, 2 bulbi fenicul, 1 ceapă feliată subţire, 30g seminţe de pin, 2 linguri ulei de măsline, 450g penne, coaja şi sucul de la o lămâie.
Fierbe pastele al dente, în apă cu sare. Prăjeşte seminţele de pin în uleiul încins la foc mediu timp de 3-4 minute, până când se rumenesc. Adaugă ceapă şi fenicul feliat, usturoi, sare şi piper. Găteşte-le împreună 9-10 minute, până când ceapa devine aurie. Adaugă sardinele, apoi sucul şi coaja rasă de lămâie. Scurge pastele, păstrând 50-60ml din lichidul în care au fiert. Adaugă pastele în amestecul cu legume şi sardine şi puţină apă cât să obţii un sos suficient care să acopere pastele. Amestecă şi serveşte decorat cu frunze de fenicul tocate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod