Cum faci o cafea bună?

În multe dintre diminețile morocănoase, fără prea mare, o cafea bună te scoate din amorțeală și-ți dă acel impuls de care ai nevoie pentru a uita că tocmai te-ai dat jos din patul călduț și ai plecat din brațele iubitului.

Cafeaua îți face diminețile mai frumoase și nu este nici o exagerare. Dar cum faci o cafea cu adevărat bună? Aparatele de făcut cafea sau espressoarele chiar îți prepară cea mai bună cafea? Sau tot cafeaua la ibric e cea mai bună?

Și totuși, te poți întreba ce poate fi atât de greu în a-ți pregăti o cafea? Ei bine, sunt atât de mulți factori care influențează gustul unei cafele, încât toarnă-ți în cană o licoare neagră – da, da, cea pe care ți-o faci de obicei – și citește cum se face o cafea bună.

Pentru a te bucura de o cafea excelentă, ține cont de următorii factori:

•    Primul este granulația cafelei.

Dacă o prepari la espressor, macină cafeaua fin. Dacă o faci la filtru, granulele să fie medii, pentru o cafea la ibric, macină cafeaua foarte fin, iar dacă o infuzezi, măcinătura să fie mare.
•    Al doilea factor important este apa. Cu cât aceasta este de mai bună calitate, limpede, proaspătă și fără impurități, cu atât cafeaua va fi mai bună.
•    Proporția dintre cafea și apă este un alt factor care influențează gustul licorii. La o ceașcă de 180 ml de apă înfierbântată, folosește 10 g de cafea proaspăt măcinată.
•    Prospețimea cafelei este un alt factor care influențează gustul unei cafele. Depoziteaz-o într-o cutie ermetică, opacă și las-o la temperature camerei.
Nu în frigider! Și, pentru un plus de prospețime, macină cafeaua doar înainte de a o prepara.

O cafea tare și aromată obții și cu ajutorul unui espressor, dar și la ibric. Dacă alegi prima variantă, este bine să știi că un espressor cu presiunea de 15 bari sau mai mare și cu râșniță încorporată este o alegere bună pentru dimineți aromate. Dacă în schimb alegi să prepari o cafea turcească (dar nu la nisip, ci pe aragaz), neagră și cu strat generos de caimac, este bine să știi că are și ea câteva secrete:

•    Ține focul la mic, astfel încât licoarea neagră să fiarbă încet.
•    Nu folosi ibricul de cafea pentru alte întrebuințări (ceai, lapte, supă).
•    Nu lăsa apa să dea în clocot.

Dacă o bei cu zahăr, pune-l de la început în apă. Dacă o bei cu miere, adaug-o la final.
•    Proporția ideală este de două lingurițe de cafea măcinată la o ceașcă de apă. Adaug-o în apa călduță și când stă să dea în clocot, mai presară un sfert de linguriță cu cafea. Dă deoparte și pune în ceașca de cafea 1-2 lingurițe cu caimac generos. Pune din nou cafeaua pe foc și când a dat în clocot, toarn-o peste caimac.
•    Nu bea cafeaua fierbinte, dar nici rece. Momentul potrivit e atunci când nu mai scoate aburi.

Dacă îți place cafeaua proaspăt prăjită ori dacă măsori în gând crema lăsată de espressor în ceașca de cafea, vino la True Artisan Café.
Ȋi vei vedea pe cei mai buni baristas din România întrecându-se pentru un loc în finala Campionatului Mondial de AEROPRESS de la Dublin și vei bea cea mai bună cafea proaspătă din Bucureşti. Vino sâmbată, 23 aprilie, între orele 10 și 22, la The Ark.  Află mai multe pe www.artisancoffee.ro.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod