Mia Munteanu (Marks): „Nu cred în sertare, nu sunt într-un fel la birou și într-un altul acasă”

Implicata in numeroase proiecte dezvoltate din pasiunea pentru sanatate si natura, precum The Nature City si Yoga City, dar si in alte domenii, din dorinta de a invata si intelege fiecare detaliu al industriilor creative, Mia Munteanu este de mai bine de 6 ani de zile parte din echipa agentiei de publicitate Marks, agentie care se doreste un raspuns la metodele complicate și costisitoare ale agențiilor clasice de advertising. Marks nu vinde servicii de publicitate, ci gasește soluții de marketing, prin diferențiere și soluții de comunicare eficientă. Ne-am intalnit cu Mia si am aflat mai multe despre ce inseamna pentru ea publicitatea, inspiratie, creativitate si pozitia de Client Service Director Marks.

Cum ai luat decizia de a intra in publicitate?


Eram studentă anul al II-lea la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității București și eram deja obosită. Lucram noaptea la Mediafax, în secția de monitorizare, scriam sute de știri pe noapte, terminam tura la 6 dimineața, apoi mă duceam acasă ca să mă odihnesc două ore, la zece eram la cursuri.

Încercam să lansez o revistă împreună cu câțiva colegi, sub îndrumarea unui profesor de la facultate. Îmi doream un job în jurnalism pentru că visul meu era să lucrez full time într-o redacție sau mai bine, poate chiar la radio. În foarte scurt timp, am avut oportunitatea să ajung și în redacții, dar și la radio. Însă ceva lipsea: creativitatea și lucrul în echipă, fiecare lucra pe cont propriu și foarte puțini seniori te-ar fi ajutat să o iei din loc, nu existau întâlniri comune pentru a genera ceva mare împreună. Iar eu? Eu voiam să pun pe picioare cel puțin 100 de idei pe zi.

Într-o zi, am văzut un afiș: “Put your creativity boots on”, iar bocancii din afiș păreau să fie la fel ca ai mei, nu glumesc. La fel de prăfuiți, aveau aceeași culoare, erau parcă același model.
Organizația Advice lansa o școală de publicitate, iar eu aveam oportunitatea să mă aflu printre cei 30 de studenți selectați. Am aplicat. Ulterior am aflat că am înscris cel mai bun formular.

Aici am câștigat un internship la McCann în Departamentul de Strategie, dar m-am speriat și nu m-am dus. Au urmat multe încurajări și feedbackuri pozitive din partea agențiilor care au fost în juriul școlii (în cadrul căreia am avut de prezentat un proiect final). Am văzut acest punct al evoluției mele ca pe o șansă să încep ceva nou. M-am înscris în Advice, am început un program de voluntariat, iar un an mai târziu deja aveam două oferte pe masă: Cohn and Jansen JWT sau Frank? Am ales Cohn.

Cele mai frumoase sesiuni de brainstorming pe care mi le amintesc sunt din perioada în care coordonam proiectele organizației. Aici am crescut, aici am descoperit că locul meu este într-o agenție de publicitate.

Care consideri că sunt cele mai importante etape pe care le-ai parcurs până acum în cariera ta?

Toate. Fiecare eșec, fiecare pas înainte, fiecare proiect în care am fost implicată. La Mediafax am învățat să gândesc repede și să înțeleg cum funcționează industriil precum pharma, financiar, retail. La Centrul pentru Jurnalism Independent am învățat să scriu povești, la radio am învățat să produc știri și să…respir, să vorbesc frumos, să înțeleg sensul cuvintelor, în această perioadă am urmat cursuri de dicție.

În anul III mă pregăteam să conduc o organizație cu 100 de studenți, aici am învățat să lucrez în echipă și cel mai important, am învățat să nu-mi fie frică să am idei proaste. 20 de idei proaste produc o idee bună, iar acest exercițiu este minunat.

The more you practice, the better. Dar cel mai important, fie că vorbim de orele petrecute în redacție sau pe teren, fie că vorbim de cele petrecute prin agenții, am învățat să am inițiativă.
Să fiu cea care ridică mâna în mulțime, cea care pune întrebări la sfârșitul unei conferințe atunci când toți ceilalți așteaptă ca cineva să facă primul pas, să fiu cea care spune: “ok, asta nu s-a mai făcut, atunci hai să o facem noi!”

Care este ţelul tău profesional?

Să-i ajut pe cei din jurul meu să crească și să-și descopere adevăratul potențial. În acest drum, eu cresc alături de ei, creștem împreună.

Cât de greu este să împarţi viaţa profesională cu cea personală?

Deloc. Nu cred în 9-17.00, este la fel de important să ai priorități acasă, așa cum ai și la birou. Nu cred în sertare, nu sunt într-un fel la birou și într-un altul acasă. Am aceleași valori indiferent de locul în care mă aflu și indiferent de contextul în care aleg să-mi petrec timpul. All is one. Fiecare zi contează, make it great.

Cum îţi păstrezi energia zi cu zi, într-un domeniu atât de dinamic şi de provocator?

Focus. O evaluare constantă a obiectivelor, a priorităților și a ceea ce îmi doresc eu de la mine, omul din spatele tasturii, omul din spatele unui profil de Linkedin. Iar acum aș vrea să las puțin deoparte aceste clișee motivaționale și să-ți spun ce mă ajută să rămân cu picioarele pe pământ: sunt foarte atentă la 3 aspecte din viața mea. Mâncarea, ce alimente consum; somnul, cât dorm și calitatea lui; și timpul petrecut în liniște, adică yoga, meditație sau exerciții de respirație. Am o regulă: dacă ziua e grea, atunci timpul petrecut pe saltea trebui să crească în acea zi sau imediat în perioada următoare.

Ce ai spune cuiva care vrea să intre în publicitate?

Să fie curios. Să accepte internshipuri, chiar și neplătite. Să pună multe întrebări, că ceară, nu să aștepte. Ai nevoie de bani? Ia-ți un job part time sau găsește ceva de făcut pe ‘net, sunt atâtea platforme care caută freelanceri în multe domenii.


Ce sfaturi le dai celor aflaţi la început de drum?

Nu aștepta ca cineva să te aleagă, alege-te singur. Fă-ți un blog. Fă-ți un portofoliu. Scrie texte. Desenează. Fă-ți un podcast, pune-ți ideile acolo în lume, alege-te singur.

Ce tipologie de oameni căutaţi voi la Marks?

Îi căutăm pe cei care au inițiativă și fugim de cei care cred că deja știu totul.

Cum se deosebeşte Marks de alte agenţii independente de publicitate din piaţa din România?

Marks înseamă Marketing Simplificat. Spre diferență de alte agenții, echipa noastră de Client Service funcționează ca un departament extins de Marketing în business-ul unui client. Lucru care prespune dublarea activității noastre în agenție din punct de vedere resurse, dar simplificarea proceselor și soluțiilor de implementare în echipa clientului.

Dezvoltăm și implementăm o agendă de marketing împreună cu clientul, apoi oferim soluții de advertising specifice business-ului respectiv: strategie, creație, producție. În formatul clasic, agențiile de publicitate așteaptă să primească toate informațiile de la client, abia apoi se apucă de treabă, noi suntem alături de client încă din punctul 0. Ne putem implica activ în dezvoltarea unui portofoliu de produse și servicii sau în procesul de distribuire taskuri în departamentele interne, ulterior coordonam implementarea campaniilor tot împreună.

Cum trebuie să fie, din punctul tău de vedere, un bun leader în publicitate?

În primul rând să fie. Ce înseamnă asta? Prezență. Majoritatea “leaderilor” conduc din propriile birouri și coboară în open space doar atunci când cer lucruri. Cer atenție, cer proiecte livrate în termenele imposibile.

Am întâlnit mult prea multe tipologii Mesia în diferite organizații, leaderii nu își cunosc cu adevărat departamentele pe care le conduc și așteptările lor nu sunt realiste.
Cred că cel mai sănătos model de leadership este cel care cunoaște provocările întregii organizații, iar aici mă refer la real facts, people skills, not just numbers și îi ajută pe cei din companie să crească în timp ce crește și el. Conectează oameni, conectează resurse. Nu există deadline la a te opri din învățat, indiferent de experiența pe care o ai. Crezi că știi totul? Atunci ești departe de a deveni un leader.

Care sunt oamenii care te inspiră şi de ce?

Nu mă inspiră doar oameni, ci și locuri sau diverse întâmplări. Observ lucruri la fiecare colț de stradă și încerc să deschid ochii în interior. Am etape diferite de dezvoltare și e interesant să observ modul în care mă influențează cărțile pe care le citesc sau podcasturile pe care le urmăresc. Cu siguranță învăț mult de la cei mai buni prieteni cu care de altfel îmi petrec foarte mult timp. Laura, founder V for Vintage și Yoga City este unul dintre ei.

Ce înseamnă creativitatea pentru tine?

Multe idei proaste și un carnețel în care să-ți notezi toate ideile care îți trec prin cap. Notează tot: o idee de articol, un nou produs, o idee pentru o campanie, un model de șosete care ți-ar plăcea și care nu există. Orice. Verifică-ți ideile la sfârșit de săptămână, ucide-le sau du-le mai departe. Dar ce mai important…nu te opri.

Creativitatea înseamnă să te așezi pe scaun și să nu te oprești până nu ai terminat. Nu există: “n-am chef” sau “acum n-am inspirație”, it’s all about hard work and bringing ideas to life. Cu cât muncești mai mult, cu atât vei deveni mai bun. Nu am inventat eu această teorie, eu doar o pun în practică. Funcționează.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod