Diabetul si sanatatea orala

Diabetul afecteaza milioane de persoane in fiecare an. Daca ai fost diagnosticat cu diabet, stii ca aceasta boala iti afecteaza ochii, nervii, rinichii, inima si nu numai. Diabetul poate duce la scaderea rezistentei la infectii si poate incetini procesul de vindecare.
Cele mai intalnite probleme ale sanatatii orale asociate cu diabetul sunt:

  • deteriorarea danturii;
  • boli gingivale;
  • disfunctii ale glandelor salivare;
  • infectii produse de ciuperci;
  • incetinirea procesului de vindecare al infenctiilor;
  • deteriorarea simtului gustului.

Este important sa mergi la control regulat. Informeaza-ti stomatologul: daca esti diagnosticat cu diabet; daca boala este sub control; daca ai mai suferit de alte afectiuni; numele medicamentelor pe care le iei.


Dieta si deterioarea dintilor

Cand diabetul nu este controlat, nivelul de glucoza din saliva ajuta la inmultirea bacteriilor.
Periajul efectuat de doua ori pe zi cu o pasta bogata in fluor si folosirea atei dentare o data pe zi ajuta la indepartarea placii.

Diabetul reduce rezistenta organismului la infectii, iar gingiile fac parte dintre tesuturile care pot fi afectate. Afectiunile periodontale sunt infectii ale gingiilor si a osului care ajuta la fixarea dintelui.

Bolile periodontale depind deseori de controlarea diabetului. De exemplu, se pare ca la pacientii care nu-si controleaza nivelul zaharului din sange, bolile periodontale sunt mai frecvente si mai severe, iar pierderea de dinti este mai mare decat la bolnavii care tin sub control aceasta boala.
 

Mergi imediat la dentist daca observi ca:

  • gingiile sangereaza usor;
  • gingii sunt de culoare rosie, umflate si sensibile;
  • la presarea gingiilor iese puroi;
  • respiratia urat mirositoare si gustul amar din gura persista;
  • pozitia dintilor se modifica atunci cand muscati.


Infectiile provocate de ciuperci

Bacteriile, virusii si ciupercile se afla in cavitatea bucala in mod natural. Organismul are metodele lui de a lupta cu ele, iar curatarea regulata a dintilor ajuta. Exista si situatii cand acestea se inmultesc sau inving "luptatorii" organismului.


Candidoza orala, infectie provocata de o ciuperca, apare mai frecvent la persoanele cu diabet, inclusiv cele care poarta proteza. Daca obisnuiesti sa fumezi, ai nivelul de glugoza din sange ridicat sau deseori esti nevoit sa iei antibiotice, atunci esti mai predispus la aparitia infectiilor provocate de ciuperci in cavitatea bucala.

Un flux scazut de saliva si un nivel ridicat de glucoza in saliva creaza un mediu atractiv pentru infectiile provocate de ciuperci.


Ingrijirea danturii

O ingrijire adecvata a dintilor, inclusiv curatirile profesionale la cabinet, este importanta pentru a tine sub control bolile periodontale si nu numai.
Controalele regulate sunt importante pentru evaluarea sanatatii orale si pentru tratarea problemelor inca de la aparitie. Dentistul iti poate recomanda evaluari mai frecvente si proceduri de prevenire, precum curatarea dintilor, pentru pastrarea sanatatii orale.

In afara de periajul care trebuie efectuat de doua ori pe zi sau de folosirea atei dentare, stomatologul iti poate sugera sa folosesti apa de gura antibacteriana sau o pasta de dinti pentru controlarea gingivitei.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dolana mariana pe 31 Dec 2010, 15:49
    ma doare dantura

    am avut nevoie de ami lucra doua masele inclusiv a-mi pune (doua masele ),dar dupa ce mi sa facut lucrarea a trebuit sa o dau jos deoarece ma durea foarte tare inclusiv cu gat si cap.as vrea sa stiu ce pot face deoarece nu pot sta cu lipsa doua masele.este adevarat ca am diabet insulino-dependent fac 4 isuline pe zi dar cred ca trebuie sa existe si pentru noi cei bolnavi de diabet un remediu o rezolvare.va multumesc.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod