9 trucuri pentru îngrijirea dinților de care probabil nu știai

Igiena dentară are un impact major asupra sănătății noastre generale.

Dar, tehnicile simple de periere de zi cu zi și diferitele produse cu care ne-am obișnuit încă din copilărie ar putea să nu fie suficiente. De aceea este atât de important să avem grijă de dinții noștri în mod corespunzător, urmând cele mai bune practici și recomandări ale oamenilor de știință și stomatologilor.

  • 9 trucuri de îngrijire dentară de care probabil nu știai

 

Nu te spăla pe dinți imediat după ce consumi citrice


Mulți oameni adoră să-și înceapă ziua cu un pahar de suc și să o termine mâncând niște fructe. Nu este nimic rău în asta, este dulce, gustos și are un conținut ridicat de vitamina C. Problema principală apare atunci când începem să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat sau am băut toate aceste produse.

Fructele au un conținut ridicat de acid care poate înmuia și deteriora smalțul dinților. Așa că periajul imediat după ce le-ai consumat nu este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea dentară. De aceea, după ce ai consumat citrice și fresh-uri, roșii sau sucuri acidulate, este mai bine să aștepți cel puțin 30 de minute.

Începe periajul dinților cu cele mai dificile locuri


Există multe tehnici de curățare a dinților, dar doar câteva dintre ele sunt suficient de sigure pentru utilizarea de zi cu zi. În primul rând, medicii ne sfătuiesc să începem întotdeauna cu locurile cele mai dificile și să terminăm cu cele mai ușoare.

Mulți dintre noi facem opusul și începem să periem dinții din față pe exterior, lăsând mai la urmă interiorul dinților noștri și multe alte zone importante pentru sănătatea noastră dentară.

Obișnuiește-te: începe cu partea din spate a gurii și apoi mișcă dinte cu dinte mai întâi prin interior și apoi în exteriorul dinților tăi. Termină cu suprafețele de mestecat.

Este în regulă să-ți cureți dantura fără pastă de dinți


Dacă nu ești hotărât/ă ce pastă de dinți să folosești, începe să-ți periezi dinții pe uscat, fără nicio pastă de dinți sau apă. Numai perii periuței de dinți pot înlătura bacteriile. Pasta de dinți este doar un instrument suplimentar. De fapt, cercetătorii au arătat că periajul uscat reduce acumularea tartrului, sângerarea și gingivita cu minim 50%.

Adaugă apa de gură în rutina ta


Desigur, apa de gură nu poate înlocui periajul și folosirea aței dentare. Nu te va ajuta să scapi de toate bacteriile de pe dinți și gingii. Dar oricum, este un beneficiu suplimentar pentru sănătatea orală.

Cel mai bun moment pentru a o folosi este după un periaj minuțios pe dinți. Și pentru a obține beneficii maxime de pe urma ei, se recomandă să eviți să mânânci sau să bei timp de cel puțin 30 de minute după clătire.

Folosește gumă de mestecat


De asemenea, este grozav să mesteci gumă după ce ai mâncat. Promovează fluxul de salivă în gură, ceea ce ajută la neutralizarea acizilor.

În special, saliva este plină de calciu și fosfat care îți remineralizează dinții, întărește smalțul și chiar reduce sensibilitatea dentară. Singura cerință este ca guma să nu aibă zahăr, deoarece bacteriile orale dăunătoare se hrănesc cu zaharurile pe care le consumăm.

Treci la o periuță cu peri moi


Periuțele de dinți sunt disponibile într-o varietate mare. Dar dacă utilizezi o perie tare, poate că este timpul să iei în considerare înlocuirea acesteia cu o periuță cu peri moi. Chiar și cele cu peri medii pot fi foarte abrazive și dăunătoare gingiilor și dinților în timp.

Nu te spăla pe dinți prea des


Se știe că ar trebui să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi, deoarece o dată pe zi nu este suficient pentru a-i păstra curați. Oricum, unora le place să se spele pe dinți de trei ori pe zi, sau chiar mai mult.

La fel ca multe lucruri din viața noastră, mai mult nu este întotdeauna mai bun. Acest lucru este valabil și în cazul periajului dinților.

Dacă te speli pe dinți prea des, smalțul se poate deteriora, ceea ce poate cauza o dantură sensibilă. De asemenea, vor deveni mai galbeni decât de obicei, deoarece dentina galbenă din spatele smalțului tău va deveni mai vizibilă. În unele cazuri, acest lucru poate duce la o recesiune a gingiilor.

Apa este cea mai bună băutură pentru dinții tăi


La fel ca saliva, apa potabilă îți menține gura curată. Spre deosebire de suc, sifon sau băuturi destinate sportivilor, apa nu numai că elimină rezidurile alimentare, dar nu lasă nici zahăr pe dinți. Apa diluează și acizii produși de bacteriile din gură.

Mănâncă mai multe alimente crocante


Alimentele proaspete și crocante conțin multe fibre sănătoase și sunt, pur și simplu, cea mai bună alegere pentru dinții tăi. Printre acestea, pe primul loc se află fructele, legumele și nucile crude bogate în fibre. Ele pot curăța dinții, pot stimula producția de salivă, pot hidrata gura și, de asemenea, pot reduce înmulțirea bacteriilor.



Sursă: brightside
Foto: depositphotos

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod