Ziua Mondială a BPOC: Campanie de spirometrii gratuite


Facebook Twitter Comenteaza
Ziua Mondială a BPOC: Campanie de spirometrii gratuite

Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este marcată anul acesta pe 16 Noiembrie.

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Română de Pneumologie lansează campania “Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?”. Campania, aflată la cea de-a treia ediţie, îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra importanţei unor investigări periodice ale funcţiei pulmonare şi a consultului peridic efectuat la medicul pneumolog.

În perioada 14-25 noiembrie, în cabinetele medicale din întreaga ţară se vor face testări gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie). Lista cabinetelor şi alte informaţii se găsesc pe www.desprebpoc.ro.

Iarăşi vorbim despre BPOC?! Da.

Pentru că...
* BPOC este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere: afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide milioane de oameni în fiecare an.
* Din totalul bolnavilor, 1 milion sunt români. 
* Simptomele sunt înşelătoare - dispnee (senzaţia de sufocare), tuse cronică, alte probleme respiratorii – pe care suntem tentaţi să le punem pe seama fumatului sau a... înaintării în vârstă.
* Boala “explodează”, de multe ori, după vârsta de 40-45 de ani.
* În lipsa tratamentului, pacienţii cu BPOC ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, când se plimbă sau chiar atunci când se spală sau se îmbracă dimineaţa (“Sunt conştientă de fiecare dată când respir” – este mărturia unei paciente cu BPOC).
* BPOC va deveni în următorul deceniu a treia cauză de deces în lume.


“Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează”
Cel mai simplu şi convingător argument îl aduce prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: “Aşa cum ne testăm tensiunea, deci starea de sănătate a inimii, la fel şi plămânii noştri merită aceeaşi atenţie. Inima este motorul vieţii, dar nu uitaţi că sursa de alimentare a acestui motor sunt plămânii. Plămâni sănătoşi înseamnă şi o inimă sănătoasă. Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează”.

România: cifre care ne dau de furcă

* BPOC pare a avea o incidenţă redusă - între 6 şi 8% -, dar este o boală subdiagnosticată.
Conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS (Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate) există cel puţin 1 milion de cazuri de BPOC în condiţiile în care accesul la serviciile medicale existente este, în continuare, redus.
* Sub 50% dintre pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an.

Testări gratuite în toată ţara
* În perioada 14-25 noiembrie, în cabinetele medicale din întreaga ţară se vor face testări gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie). Lista cabinetelor şi alte informaţii se găsesc pe www.desprebpoc.ro.
* Pe 19 şi 20 noiembrie, în Bucureşti, cei interesaţi îşi pot afla gratuit vârsta pulmonară ieşind la plimbare în Parcul Tineretului, zona Şincai, unde sunt aşteptaţi într-un cort special amenajat.


Care sunt factorii de risc?
La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alţi factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cormos simona pe 6 Nov 2013, 22:32
    cum ma programez

    buna.sunt din Turda si as dori si eu un nr de contact din Cluj -Napoca pt o programare pt acest test.Va multumesc

    0
    0

  • petrovai pe 20 Nov 2012, 14:43
    despre..

    la Hateg nu se stie despre asa ceva

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod