Zgomotele cresc presiunea sangelui si cand dormi

Persoanele, care traiesc in apropierea marelor aeroporturi, pot fi deranjate de sunetul avioanelor care zboara "pe deasupra capului" toata ziua, insa potrivit unui nou studiu oamenii care traiest in apropierea aeroporturilor nu numai ca sunt deranjati de zgomot dar le creste si presiunea sangelui chiar si noaptea in timp ce oamenii dorm.
De fapt, studiul sustine ca presiunea sangelui este direct proportionala cu sunetul, cu cat acesta este ma ridicat cu atat presiunea sangelui va fi mai ridicata.

"Se stie ca zgomotul din traficul aerian poate fi o sursa a iritatiei, insa cerecetatorii nostri au aratat ca acesta afecteaza si sanatatea oamenilor, ceea ce este o problema semnificanta in privinta dezvoltarii aeroporturilor internationale", coautor dr. Lars Jarup, de la Departamentul Epidemiologic si de Sanatate Public de la Colegiul din Londra.

"Noaptea, zgomotele avionelor pot afecta in mod instant presiunea sanguina, care la randul sau creste riscul aparitiei hipertensiunii.
Deci, este clar ca trebuie sa se ia masuri pentru a reduce nivelul sunetelor produse de aparatele de zbor, mai ales in timpul noptii, pentru a proteja sanatatea oamenilor care traiesc in apropierea aeropoartelor", a adaugat dr. Jarup

La realizarea acestui studiu au participar 140 de persoane, care traiesc in apropierea aeroporturilor din Londra, Atena, Milano si Stockholm. In timp ce voluntarii dormeau, cercetatorii le-au masurat presiunea sangelui la fiecare 15 minute. De asemenea, cerectatorii au analizat nivelul zgomotului din dormitoarele unde voluntarii dormeau.


Cerectatorii au descoperit o crestere semnificata a presiunii sangelui cand zgomotele au depasit 35 decibeli. Aceast zgomot poate aparea in urma zborului unui avion "deasupra capului", poate fi zgomotul dintr-un trafic aglomerat sau poate fi produs de cineva care sforaie in apropiere. Cresterea presiunii sangelui a fost observata chiar si atunci cand oamenii nu dorm.

Expertii sunt de pararere ca trebuie facute mai multe studii pentru a vedea cu cat este redus riscul aparitiei unui afectiuni cardiovasculare daca zgomotele sunt reduse la minin sau sunt evitate.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod