Testul rapid care depisteaza endometrioza

Noul test presupune prelevarea de monstre de la nivelului endometrului uterin pentru analiza microscopica, tittreaza publicatia britanica DailyMail.
Specialistii sustin ca acest test simplu poate sa ajute la depistarea timpurie a endometriozei, spre deosebire de optiunile existente pana in prezent care obligau femeile sa astepte 11 ani pentru un diagnostic corect si o interventie chirurgicala.

Astfel, noul test permite ca mostrele de la nivelul endometrului sa fie extrase pe cale vaginala in vreme ce pacienta este treaza. Mai mult, expertii sustin ca acuratetea testului este de 100%."Femeile vor beneficia de o disgnoticare timpurie a endometriozei fara riscurile unor complicatii survenite in urma interventiei chirurgicale. Astfel, vor incepe mult mai din timp un tratament pentru a usura simptomele acestei afectiuni", sunt de parere cercetatorii.

Rezultatele cercetarilor au fost publicate in revista Human Reproduction si urmeaza sa fie confirmate prin studii detaliate care vor fi efectuate in viitor. "In cele mai multe tari, inca mai exista problema diagnosticarii tarzii a endometriozei. Timpul necesar de la instalarea primelor simptome pana la punerea unui diagnostic corect este adesea unul foarte lung, situandu-se undeva intre 6 si 10 ani", explica expertii.

Endometrioza inseamna cand un tesut asemanator endometrului apare in afara localizarii sale normale, cum ar fi in trompele uterine, ovare sau la nivelul tesuturilor pelvine. Endometrioza reprezinta o cauza principala de infertilitate. Are un potential invalidant urias, produce leziuni si modificari ale organelor reproducatoare, dureri care uneori se dovedesc insuportabile, iritabilitate, avand consecinte majore asupra vietii de familie si sociale. Afecteaza 14 milioane de femei din Europa, iar la nivel mondial au acest diagnostic 150 de milioane de femei cu varsta cuprinsa intre 12 si 45 de ani.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • EMA pe 20 Aug 2009, 00:38
    endometrioza

    Am fost diagnosticata cu endometrioza in urma cu ceva timp si vreu sa stiu mai multe despre acest test pt. ca ma simt foarte rau!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod