Testul care depisteaza riscul de cancer mamar

Femeile pana in 30 de ani vor avea sansa de a-si face un test pentru a depista daca sunt predispuse la dezvoltarea cancerului mamar.
Daca in urma testului, riscul de a face cancer mamar este ridicat se poate incepe o monitorizare atenta si examinari medicale periodice care ajuta la depistarea bolii inca din primele faze. "Pana in prezent se faceau aceste teste doar in cazul femeilor cu un istoric familial pozitiv pentru cancerul de san", arata dr. Paul Pharoah de la Universitatea Cambridge.

Cercetatorii sustin ca tehnologia necesara pentru efectuarea testului este deja dezvoltata, insa se pune problema daca femeile si societatea, in general vor privi acest test ca o abordare corecta.


Principalele gene implicate in aparitia cancerului mamar si ovarian sunt BRCA1 si BRCA2, iar riscul ca o femeie sa-l dezvolte este mult ridicat daca mosteneste aceste gene care au suferit mutatii. Astfel, femeile care depisteaza o mutatie a acestor gene sunt mult mai predispuse riscului de a dezvolta cancer la o varsta tanara (inainte de menopauza) si au rude apropiate afectate de aceeasi boala. De asemenea, prezinta si un risc crescut de a face cancer la colon.

Sursa: Daily Mail
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ramona pe 30 Iun 2008, 10:54
    Costuri

    Eu citisem ca aceste analize costa foarte mult (pe undeva pe la 5000 euro). Cine isi permite in tara noastra asa ceva? Ma refer la femeile obisnuite. Sper sa aflu vesti mai bune. :(

    0
    0

  • grosu mihaela pe 28 Iun 2008, 09:25
    Articol incomplet

    Se foloseste si in tara noastra acest test? Ar prinde foarte bine publicului mai multe detalii. Va rog reveniti cu mai multe detalii. Multumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod