Spitalele, clasificate în funcţie de competenţă

Facebook Twitter Comenteaza
Spitalele, clasificate în funcţie de competenţă

Începând de la sfârşitul lunii octombrie a.c., spitalele vor fi clasificate în funcţie de competenţă, se arată într-un comunicat trimis de Ministerul Sănătăţii.

 

"Aveam nevoie în Sănătate de un sistem de clasificare mult mai simplu al spitalelor, care să delimiteze clar atribuţiile şi competenţele acestora. Astăzi avem mai multe criterii după care clasificăm un spital, iar competenţele în cele mai multe cazuri se întrepătrund. Noul sistem de clasificare ajută la stabilirea unor proceduri clare de direcţionare a pacienţilor în sistem, posibilitatea realizării unei strategii de dezvolare  a spitalelor în ceea ce priveşte dotările cu echipamente, dar şi de finanţare a acestor unităţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Conform proiectului de act normativ, spitalele se vor clasifica pe 5 categorii, în funcţie de competenţe, după cum urmează:

  • categoria I - nivel de competenţă foarte inalt;
  • categoria II - nivel de competenţă inalt;
  • categoria III - nivel de competenţă mediu;
  • categoria IV - nivel de competenţă bazal;
  • categoria V - nivel de competenţă limitat.


Pentru clasificarea spitalelor de urgenţă se ţine cont în continuare de competenţe, resurse materiale şi umane şi capacitatea  de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijiri medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică.

Criteriile care vor sta la baza clasificării spitalelor, in functie de competenţe, vor fi legate de structura organizatorică a spitalului aprobată in conditiile legii, tipul serviciilor medicale furnizate, personalul de specialitate medico-sanitar încadrat la nivelul spitalului, continuitatea asistenţei medicale şi dotarea cu echipamente şi aparatura medicala.

Un spital cu nivel de competenţă foarte înalt trebuie să aibă un număr de 500 -1500 de paturi, cel mai înalt nivel de dotare cu aparatura şi echipamente medicale, precum si de incadrare cu resurse umane, să furnizeze toate tipurilor de servicii medicale, inclusiv a celor cu grad de complexitate foarte înalt, să funcţioneze ca baze clinice pentru activitatea de învăţământ, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie continuă, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată şi să deservească populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe (1.500.000 - 3.500.000 locuitori).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod