S-a descoperit gena vinovata pentru anemiile la copil

Oamenii de stiinta au descoperit o gena mutanta care inhiba productia de hemoglobina fetala si care cauzeaza anemii periculoase: anemia falciforma si talasemia.
Aceste descoperiri pot ajuta in imbunatatirea tratamentelor. "Am descoperit gena vinovata pentru reducerea nivelului de hemoglobina fetala. Reglarea nivelului de hemoglobina este probabil cel mai important factor pentru modificarea severitatii unor afectiuni precum anemia falciforma si talasemia", declara autorul studiului dr. Stuart Orkin.

Intr-un studiu anterior, aceeasi echipa de cercetatori a identificat 5 variante gene implicate in producerea de hemoglobina si in severitatea afectiunii a 1.600 de pacienti cu anemie falciforma.
Se pare ca una dinte variante are un efect mai mare.

Atat anemia falciforma cat si talasemia pot varia de la forme usoare la severe. La nastere, hemoglobinele fetale asigura 50-95% dintre hemoglobine. Hemoglobina fetala poate fi o adaptare la mediul fetal unde nivelul de oxigen este scazut. Aceasta hemoglobina ajuta fatul sa ia oxigen cu mai mare usurinta de la mama.

Sursa: Medline Plus
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod