Romania inregistreaza progrese in controlul tuberculozei

In aceasta luna, Romania marcheaza 5 ani de reducere consecutiva a incidentei acestei boli. Incidenta tuberculozei a scazut cu aproape 30% in perioada 2002 - 2007. Prin aceste rezultate, tara noastra se aliniaza cu succes la tendinta pozitiva de stopare si de reducere a incidentei acestei boli, inregistrata si in alte tari din Europa si din lume.
Anual sunt inregistrate 9 miloane de noi cazuri de tuberculoza in lume, dintre care 2 milioane se termina prin deces.

Desi Romania continua sa aiba o incidenta mare a tuberculozei (cea mai mare incidenta din Europa), in ultimii ani valorile acestui indicator au inregistrat reduceri semnificative, de la 153,1%000 in 2002 la 110,1%000 in 2007. Numarul de cazuri nou diagnosticate in 2007 a fost de 19.560, cu o incidenta de 90,8%000, in timp ce numarul total al recidivelor a fost de 4.168 (19,3%000).

Mortalitatea prin TB din tara noastra a inregistrat de asemenea valori in descrestere, de la 10,7% in 2002 la 7,8% in 2006.

Tuberculoza (TB) este o boala contagioasa.
Ca si obisnuita raceala, tuberculoza se transmite prin aer. Doar unii bolnavi pot transmite boala altor persoane (cei care au un numar mare de microbi in plamani, pe care ii pot exhala in exterior). Cand persoanele bolnave tusesc, stranuta, vorbesc sau scuipa, raspandesc in aer germenii TB, cunoscuti drept bacili Koch. Netratata, orice persoana cu TB activa va infecta in medie intre 10 si 15 persoane pe an.

O persoana se poate infecta inhaland doar un numar mic de bacili, insa doar una din 10 persoane care au fost infectate va face boala efectiv.
In restul de 9 cazuri, bacilul este tinut sub control de sistemul imunitar. Bacilii TB nu dispar insa din organism ci, protejati de o foita de ceara subtire, pot "dormi" ani la rand. Cand sistemul imunitar este slabit, acesta nu mai poate tine microbii sub control si poate aparea imbolnavirea, chiar la multi ani dupa infectare. Tuberculoza se manifesta cel mai frecvent prin tuse seaca, ce dureaza mai mult de 3 saptamani, febra (37 - 38 grade Celsius), scadere in greutate, oboseala si transpiratii, mai ales in cursul noptii.   

Tuberculoza este o boala a saraciei si afecteaza in special adulti tineri in perioada lor de maxima productivitate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod