România, 98.000 cazuri de cancer în 2011


Facebook Twitter Comenteaza
România, 98.000 cazuri de cancer în 2011
În ciudă progreselor medicinei, încă se mai lucrează la descoperirea unei terapii eficiente pentru vindecarea completă a cancerului.

Cancerul este una dintre bolile care provoacă cel mai mare număr de decese la nivel mondial. Numărul de bolnavi de cancer creşte simţitor de la an la an.  

În România, statisticile arată o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 - în 2011. Prin urmare, s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 3000 de cazuri anual din 1994 până în prezent.


În ciudă progreselor medicinei, cancerul este încă o boală incurabilă. Tratamentele existenţe ajută la prelungirea duratei de viaţă a pacienţilor, îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului pe timpul bolii, dar încă nu s-a descoperit o terapie pentru vindecarea acesteia.
 

"Companiile farmaceutice investesc anual 20% din cifră de afaceri în cercetare şi dezvoltare încercând să descopere tratamente inovative, mai eficiente şi mai bine tolerate decât cele existenţe deja pe piaţă. Din peste 700 de molecule noi care sunt acum în faza de cercetare şi dezvoltare, cele mai multe - 395 - sunt destinate dezvoltării de medicamente noi pentru tratarea cancerului. De asemenea, sunt în curs de descoperire unele vaccinuri destinate ameliorării cancerului, însă din păcate, în România accesul la tratamente de ultima generaţie se face foarte greu şi nu putem estima când vor putea beneficia de ele pacienţii români", a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct, Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

 
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este responsabil de 12,5% decese în întreagă lume, devansând numărul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoză şi malarie. Cancerul afectează unul din doi bărbaţi şi o femeie din trei, anual înregistrându-se între 10-12 milioane cazuri de bolnavi. În Uniunea Europeană cea mai des întâlnită formă de cancer în cazul femeilor este cancerul mamar, iar în cazul bărbaţilor este cancerul pulmonar.

Nici viitorul nu arată prea bine, din păcate. Specialiştii spun că numărul celor care vor cădea victime cancerului în următorii 10 ani se ridica la 84 de milioane.  

Medicii spun că nu există totuşi o explicaţie riguros ştiinţifică a înmulţirii îmbolnăvirilor, dar stresul ar putea fi un factor favorizant.
De vină ar mai fi stilul de viaţă nesănătos care favorizează apariţia acestei boli, dar şi poluarea, aşa că nu ar trebuie să fie o surpriză faptul că cele mai multe cazuri de cancer se înregistrează în marile oraşe.

Bolile cardiovasculare sunt de asemenea responsabile pentru un număr foarte mare de decese anual, atât la nivel global cât şi în România. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât 80% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin acordarea unei atenţii mai mari factorilor de risc: sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă şi tabagismul.

Malaria este un alt flagel care este responsabil pentru moartea a 1.5 milioane de oameni anual în lume.
Spre deosebire de cancer, unde nu există un tratament care să vindece boală, sau de bolile cardiovasculare care ar putea  fi prevenite, pentru malarie există tratament, dar din păcate populaţia din ţările afectate (Azerbaijan, Georgia, Turcia) nu are acces la el.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod