Programul de vaccinare anti-HPV a fost un esec

Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, demarata in noiembrie 2008, a fost o nereusita. Potrivit raportului de audit prezentat de Ministrul Sanatatii, esecul programului s-a datorat lipsei de informare a populatiei, in special a parintilor si medicilor.
Din cele 110.000 de vaccinuri achizitionate de Ministerul Sanatatii s-au folosit 2615, adica doar 2.57% din fetitele de clasa a IV carora li se adresa vaccinul, au beneficiat de el.

"Derularea ineficienta a acestei campanii poate avea efecte nedorite pe termen mediu si lung, atat in planul gestionarii eficiente a bugetului de stat, dar mai ales in plan medical, prin compromiterea ideii de vaccinare in general, cu efecte grave asupra sanatatii populatiei pe termen lung",  a declarat Dr.
Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.   

Recomandarile europene actuale cu privire la cancerul de col uterin prevad programe de screening, cu efecte imediate asupra reducerii mortalitatii datorate acestei afectiuni. Desi Romania are o rata a mortalitatii prin cancer de col uterin de 6 ori mai mare decat media europeana, situandu-se pe primul loc la acest indicator, 80% din populatia feminint nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin.  

Ministrul Sanatatii a subliniat ca "una dintre principalele probleme ale programului consta in faptul ca nu si-a propus sa amelioreze in nici un fel situatia actuala.
Astfel, exista un potential de aproximativ 30.000 de femei pe care aceasta campanie nu le ajuta practic cu nimic"
. Programul de vaccinare trebuie sa fie complementar programului de screening, care consta in depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citologic (Babes-Papanicolau).

Potrivit ministrului Sanatatii, vaccinarea se va relua numai dupa evaluarea rezultatelor campaniei de informarea, acesta propunandu-si demararea unui amplu program national de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mircea pe 20 Ian 2009, 17:46
    si totusi nimeni nu e vinovat...

    S-au achizitionat un numar foarte mare de doze (avand in vedere pretul de achizitie si incertitudinea privind numarul de posibili doritori). Au fost platite din bani publici. Cine a hotarat cat trebuie cumparat si pe ce s-a bazat? Nimeni nu e interesat de asta?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod