Primul transplant total de fata va avea loc in Irlanda



O echipa de chirurgi Irlandezi a primit aprobarea comisiei de etica pentru primul transplant total de fata. Interventia este programata in cateva luni daca pregatirea ei se desfasoara conform asteptarilor. Totul depinde de alegerea unui pacient potrivit pentru aceasta operatie. "Sunt incantat ca am primit aprobarea. A fost greu dar simt ca de abia acum incepe totul. Partea cea mai importanta a proiectului, selectia pacientilor, incepe acum." a declarat chirurgul coordonator al echipei.
Potentialii pacienti sunt cei care au suferit accidente care i-au desfigurat, arsuri care s-au intins pana la scalp sau urechi. " Ei au epuizat toate remediile chirurgicale existente si nu-i mai poate ajuta nimic altceva. Unii au facut 50-70 de operatii pana acum." Acesti pacienti sunt inca afectati de problemele care nu s-au putut rezolva, de exemplu nu-si pot inchide gura sau pleoapele. "Apare si problema integrarii in societate, de a putea merge pe strada fara ca lumea sa se holbeze la ei", a spus chirurgul.
Operatia de transplant total va dura 10-12 ore si, daca i se va dovedi reusita, va deveni cea mai buna oferta a chirurgiei estetice in viitor. Una din intrebarile care sunt ridicate de noul procedeu este " Daca donez fata unui membru decedat al familiei mele, cel care o primeste va arata exact la fel?" Simularile care s-au facut pe computer au aratat ca trasaturile de dupa transplant sunt in marea majoritate ale primitorului, nu ale donatorului. "Noul posesor al fetei va avea aceeasi culoare a pielii si a parului dar nu va arata la fel ca donatorul", a apreciat chirurgul.
Echipa va include 4 pana la 6 chirurgi impreuna cu asistente, anestezisti si psihologi care vor lucra cu familia donatoare si cu pacientul. Chirurgul-sef a afirmat ca nu va demara a 2a operatie mai devreme de 6 luni dupa incheierea celei dintai, timp in care medicii vor supraveghea pacientul si vor urmari efectul medicatiei imunosupresoare, care faciliteaza integrarea grefei de piele in organism. Cel care accepta transplantul total de fata va fi dependent de medicamentele imunosupresoare intreaga viata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod