Pacientii cu cancer la san sunt afectati de SPT

Pacientii care sufera de cancer la san sunt de 2 ori mai expusi riscului de a dezvolta stres post traumatic (SPT) daca initial au avut o stare sufleteasca precara din cauza altor evenimente, sugereaza cercetatorii.
Aproximativ 16% din 74 de pacienti cu cancer la san care au fost examinati ce catre cercetatori de la Universitatea Medicala Ohio au suferit de stres post-traumatic timp de 18 luni de la diagnosticarea cu cancer.

"Ceea ce este unic la pacientii cu cancer de san si cu stres post-traumatic este faptul ca aceste persoane au suferit de depresie si inainte de a afla ca sufera de cancer de san", sustine Barbara Anderson, profesor de pshilogie de la Universitatea Ohio. "Deci, cand s-au aflat in pragul unei noi perioade critice starea anxietatea a fost provacata instant".


In timp ce studiile sugereaza ca majoritatea pacientilor cu cancer nu sufera de stres post-traumatic, Anderson sustine ca starea sufleteasca este un motiv de ingrijorare.

"Cred ca depresia este o afectiuni mentala care are nevoie de multa atentie atat timp cat pacientul se afla la trament pentru cancer la san. Aceasta este si directia studiului nostru, in prezent lucram la dezvoltarea unei terapii care sa ii ajute pe pacienti sa isi amelioreze starea de despresiei".

Totodata, aceasta sustine ca in Jurnalul pentru Stres Traumatic sunt prezentate sedinte teraputice pentru a ajuta persoanele diagnosticate cu cancer sa evite stresul post-traumatic.

Alti 20% dintre cei care au participat la studiu sufereau de "subsindromul" de stres post-traumatic, o afectiune la care acestia au experimentat o serie de simptome ale stresului post-traumatic dar nu la nivelul celor care sufereau pe deplin de aceasta boala.
 

Aproximativ 1 din 3 femei cu stres post-traumatic adesea au avut probleme din cauza alcoolului, abuzului sau dependenta de substante, in comparatie cu 1 din 5 femei cu subsindrom sau 1 din 10 femei care nu sufera de sindromul de stres post-traumatic.

De asemenea, pacientii care sufera de stres post-traumatic au avut evenimente puternic emotionale in trecut, sugereaza studiul. Jumatate dintre acesti pacienti au raportat ca au fost atacati fizic sau abuzati inainte, in comparatie cu mai putin de 17% dintre celelalte femei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod