OMS a declarat pandemie de gripa noua

Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat azi nivelul de alerta pandemica de la 5 la 6. Acesta reprezinta nivelul maxim de alerta, ceea ce inseamna declararea de pandemie de gripa noua.
Pandemie inseamna inregistrarea unui numar mare de cazuri in mai multe parti ale lumii. Ridicarea fazei la 6 reprezinta pentru fiecare tara un semnal de avertizare in sensul unei pregatiri pentru eventualiatea cresterii numarului de cazuri si a modificarii severitatii bolii.

OMS subliniaza faptul ca severitatea pandemiei este moderata. Majoritatea persoanelor infectate se recupereaza si se vindeca fara a necesita spitalizare sau tratamente medicale specifice. Cazurile de complicatii si decese din afectiuni respiratorii in aceasta perioada sunt similare celor din epidemiile de gripa sezoniera.

Pana in prezent, OMS a confirmat 27.737 de cazuri de infectare cu virusul gripal H1N1 in 74 de tari, care au provocat 141 de decese.
In Romania au fost confirmate 11 cazuri. Cele mai multe cazuri au fost prezente in America de Nord, insa Europa si Australia au inregistrat o crestere mare in ultimele zile. In Mexic au fost inregistrati pana in prezent 106 de morti si 5.717 bolnavi.

Romania va aplica masurile din Planul National de Interventie in caz de Pandemie de Gripa. Actiunile specifice vor fi aplicate concertat la nivelul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, precum si al companiilor private.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod