Ochelarii nu va protejeaza de soare



Purtati pe cap, la ochi sau atarnati la gat, ochelarii de soare au ajuns un accesoriu aproape nelipsit. Daca unii ii poarta doar pentru a fi in ton cu moda, altii isi pun in ei speranta ca le-ar proteja ochii. Potrivit prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, aceasta teorie este total eronata.

'Chiar daca cineva poarta sau nu ochelari de soare, ochii nu ii vor fi nici protejati, nici expusi. Pur si simplu, acestia nu ajuta la nimic. Vederea poate fi afectata serios doar daca va uitati direct in soare.

Pentru astfel de "sporturi" doar ochelarii de eclipsa protejeaza. In cateva zile de la uitatul in soare se instaleaza handicapul, adica arsura retiniana ireversibila', explica profesor Monica Pop.

"Lentilele negre dau dependenta"

Persoanele care sunt deranjate de lumina puternica pot purta ochelari de soare dar in acest caz ar trebui sa consulte un oftalmolog. Cei mai periculosi ochelari sunt cei cu lentile inchise. 'Cu siguranta, in timp, lentilele negre dau dependenta. Acesti oameni nu vor mai suporta lumina si vor ajunge sa fie nevoiti sa umble doar cu ochelari de soare', sustine prof.

Pop.

Persoanelor cu deficiente de vedere, in special celor nevoite sa poarte ochelari pentru distanta, prof. Monica Pop le recomanda sa aiba lentile cu dioptrii, dar din sticla colorata.

Nu tineti bebelusii cu ochii in soare

In ceea ce priveste noua moda a ochelarilor de soare la bebelusi, indiferent cat de mult ar costa, indiferent daca sunt 'de firma' sau nu, medicii ii interzic categoric. 'Consider asta o mare greseala. Ochiul copilului mic trebuie sa se obisnuiasca cu conditiile de mediu. Evident, bebelusii nu trebuie tinuti cu ochii in soare.

Pot fi protejati la umbra, in carucior, dar categoric nu cu ochelari. Toti acesti copii vor face dependenta si vor ajunge sa nu mai suporte lumina. Mai mult, prin orice tip de ochelari de soare se vede mai slab. Indiferent de calitatea lentilei, scade acuitatea vizuala', sustine prof. Monica Pop.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod