O noua descoperire: gena care "regenereaza" un dinte

Cercetatorii americani sustin ca au descoperit o modalitate prin care sa produca un dinte in laboator, descoperire care ar putea pune capat necesitatii de a plomba un dinte.
O echipa de cercetatori din Oregon au localizat o gena responsabila de regenerarea smaltului, stratul exterior al dintelui care nu se reface in mod natural. In urma experimentelor efectuate in laboator, oamenii de stiinta au descoperit ca gena numita Ctip2 indeplineste mai multe functii in organism: de la raspunsul imun pana la capacitatea de a ajuta la dezvoltarea pielii si a celulelor nervoase. De asemenea, gena Ctip2 este cruciala in procesul de formare a smaltului dentar, favorizand producerea ameloblastelor (celulele care depun smaltul dentar).


"Nu este un lucru obisnuit ca o gena sa indeplineasca mai multe functii in organism, insa inaite de aceasta descoperire nu am avut nicio idee despre factorul care influenteaza procesul de formare a smaltului dentar", spune dr. Chrissa Kioussi, coordonatorul studiului.  

Odata cu descoperirea factorului care este implicat in procesul de formare a smaltului dentar, cercetatorii sustin ca se poate trece la o noua etapa: folosirea celulelor stem din interiorul dintelui pentru a stimula formarea unui strat nou de smalt.
Dar pana la folosirea acestui experiment pe subiecti umani mai sunt necesare numeroase studii.

Sursa: DailyMail.co.uk
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod