Nivelul scazut de colesterol "bun" creste riscul dementei

Persoanele de varsta medie cu un nivel scazut de colesterol "bun" prezinta un risc mai mare de pierdere a memoriei si de aparitie a dementei.
Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu un nivel scazut de lipoproteine cu densitate inalta (HDL) inregistreaza rezultate mici la testele de memorie.

Echipa de cercetatori de la Institutul National Francez de Sanatate si Cercetare Medicala sustine ca rezultatele acestui studiu trebuie sa incurajeze oamenii sa-si monitorizeze nivelul de colesterol HDL. Studiul este publicat in revista Arterioscleroza, Tromboza si Biologia Vasculara.

In studiul Whitehall (a inceput in 1985) au fost analizate nivelurile de colesterol a 3.673 de persoane.
40 mg/dL a fost notat ca nivel scazut de HDL si 60 mg/dL ca nivel ridicat.

La varsta de 55 de ani, participantii la studiu cu un nivel scazut de HDL au prezentat un risc cu 27% mai ridicat de pierdere a memoriei. 5 ani mai tarziu, acestia au prezentat un risc cu 53% mai crescut de pierdere a memoriei fata de pacientii cu un nivel de HDL ridicat.

Cercetatorii declara ca nu este inca clara legatura dintre colesterolul HDL si dementa, insa se pare ca acest tip de colesterol previne formarea proteinelor beta-amyloid.


"HDL poate afecta memoria prin influenta pe care o are asupra bolii aterosclerotice si atacului de inima sau a accidentelor vasculare. Sau colesterolul HDL poate influenta memoria prin efectele sale antioxidante si antiinflamatoare," declara autorul studiului dr. Archana Singh-Manoux.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod