Nicotina: o noua sansa pentru Alzheimer

Studiile recente arata ca fumatul ar face bine la memorie si concentrare, ceea ce ofera o noua sansa persoanelor cu Alzheimer daca se va fabrica o pastila cu nicotina.
Expertii incearca sa creeze un medicament cu nicotina care sa mimeze efectele benefice asupra memoriei pe care le are tutunul si sa care sa aduca beneficii persoanelor suferinde de maladia Alzheimer. Astfel, ei vor "copia" ingredientele active ale tutunului care au rolul de a stimula activitatea cerebrala, insa modificate ca sa nu cauzeze probleme cardiovasculare, cancer, infarct sau dependenta.

Se cunosc de multa vreme efectele benefice pe care nicotina le aduce asupra memoriei, si inca din epoca victoriana medicii recomandau fumatul pentru cresterea capacitatii de concentrare.
Insa, aceste beneficii au fost din ce in ce mai neglijate pe masura ce efectele adverse s-au dovedit a fi devastastatoare, numai daca ne gandim la: cancer si probleme cardiovasculare.

In urma experimentelor efectuate pe animale profesorul Ian Stoleman de la Institutul de Psihiatrie din cadrul King's College, Londra a constatat ca nicotina stimuleaza inteligenta. "De regula, substantele pe care le numim medicamente aduc atat beneficii cat si efecte nocive, iar nicotina nu face nicio exceptie.
Acum 10 ani cand am inceput experimentul nu ne-am gandit ca vom gasi efecte pozitive asupra performantei cognitive in cazul subiectilor sanatosi
", sustine dr. Ian Stoleman.

Cercetatorii estimeaza ca medicamentul va fi lansat pe piata in 5 ani de zile si va avea mai putin efecte adverse decat toate pastilele pentru dementa existente pe piata farmaceutica.

Sursa: Mail On Sunday
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod