Iti pot arata ochii cat de bine auzi?

Se pare ca ochii nu sunt doar oglinda sufletului ci ne arata si o imagine clara a celorlalte simturi.
Un studiu efectuat recent demonstreaza ca ochii pot oferi date care arata cercetatorilor cat de bine poate auzi o persoana. Aceste descoperiri pot fi folositoare mai ales in diagnosticarea bebelusilor care au probleme cu auzul, a copiilor foarte mici sau a persoanelor care nu pot face un test auditiv, cum sunt persoanele care au suferit leziuni traumatice ale creierului.

"Cand animalele observa o schimbare a mediului in care traiesc, pupilele lor se dilata. Daca zgomotul este mic, la fel este si dilatatia.
Astfel poti descoperi cand sunetul este perceput," explica unul dintre cercetatori Avinash Bala, Universitatea Oregon.

Aproximativ 2-3 copii din 1.000 se nasc surzi sau cu probleme de auz. Auzul este foarte important in dezvoltarea vorbirii, iar daca aceste probleme sunt depistate devreme, la bebelusi sau copii, tratamentele au mai multe sanse de reusita, considera expertii.

Insa, depistarea problemelor de auz poate fi destul de dificila la bebelusi, pentru ca acestia nu reactioneaza la fel ca adultii sau copiii la teste.

Experimentul a fost efectuat pe 22 de voluntari, sanatosi, carora li s-a cerut sa asculte diferite zgomote.
In timp ce ascultau aceste zgomote, miscarile ochilor erau inregistrate de o camera. Cercetatorii au observat ca atunci cand  subiectii auzeau un nou sunet, li se dilatau pupilele, iar cand sunetul era repetat, se obisnuiau foarte repede. Din acest motiv, au fost introduse mai multe sunete.

Din acest grup, 11 persoane au fost intrebate de timpul in care au auzit anumite zgomote si au comparat raspunsurile cu imaginile inregistrate de camera, rezultatele fiind foarte asemanatoare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod