"Impreuna invingem autismul" - implica-te si tu!

In fiecare an, 1 copil din 166 care se naste dezvolta autism si are nevoie de educatie si ingrijiri speciale pentru a nu fi aruncat la marginea societatii. Copiii cu autism nu sufera de o boala psihica, asa cum multi sunt tentati sa creada, ci sufera de o tulburare severa de dezvoltare de natura neurobiologica - tulburare care-i inchide intr-o lume a lor pe care cu greu o patrundem.
Autismul este o afectiune mai des intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down. Este o afectiune complexa si misterioasa, dar in ultimele decenii specialistii straini au incercat sa raspunda la cat mai multe intrebari legate de austim, ca sa poata imbunatati metodele de diagnostic si de recuperare a copiilor autisti.

In Romania, soarta copiilor cu autism este pecetluita de nestiinta, ignoranta si indiferenta. Putini specialisti stiu sa diagnosticheze aceasta afectiune, centre pentru recuperarea si educarea acestor copii sunt foarte putine, terapiile considerate eficiente sunt foarte scumpe, iar parintii primesc un ajutor de 50o lei pe luna, pe cant tratamentul costa 1000-2000 de euro.
In aceste conditii copiii romani au toate sansele sa ramana in lumea lor, in afara societatii.

Pentru ei, Fundatia Romanian Angel Appeal si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile impreuna cu partenerul lor oficial Fundatia Vodafone vor sustine o campanie de informare, “Impreuna invingem autismul”, pentru ca autoritatile, medicii, oamenii, societatea sa afle si sa constientizeze ca un diagnostic pus corect si la timp si o terapie adecvata pot ajuta un copil cu autism sa duca o viata aproape normala.

Campania isi propune sa stranga si fonduri pentru ca 23 dintre acesti copii sa poata incepe sau continua terapia ABA (analiza comportamentala aplicata) – terapie recunoscuta pe plan mondial ca fiind un tratament eficient pentru recuperarea autistilor dar care costa intre 1000 si 2000 euro lunar.

Am initiat aceasta campanie pentru ca vine in continuarea muncii noastre de peste 17 ani in sprijinul copiilor afectati de boli cronice.
Rolul RAA in campanie este centrat mai ales pe diseminare de informatii, atat pentru parinti cat mai ales pentru medicii de familie. RAA va coordona, impreuna cu un comitet consultativ, campania de strangere de fonduri si va oferi informatii cu privire la gestionarea transparenta a banilor stransi in aceasta campanie
”, a declarat Dr. Silvia Asandi, Director General RAA.

Tot astazi, initiatorii campaniei au lansat si www.invingemautismul.ro - site de informare si sensibilizare al campaniei care va fi ca un ghid pentru pediatri, medici de familie, dar si pentru parinti.

Sustinatorilor campaniei “Impreuna invingem autismul” s-au alaturat Manuela Harabor, Matei Calinescu, Bianca Brad, Dana Nalbaru si parinti de copii cu autism.
Reteaua Info-Sanatate, Libraria Carturesti, Ikea, 2activePR, Godmother, Eli Lilly si Privileg Catering sprijina, de asemenea, actiunile campaniei.

Eu sper ca aceasta campanie sa fie doar inceputul, pentru ca ceea ce ne dorim este sa se ia masuri la nivel guvernamental. Mi-as dori sa reusim sa schimbam legislatia, care sa devina si aplicabila. Sa existe de la bun inceput o diagnosticare corecta, pentru ca parintele sa stie pe ce drum sa mearga si copilul sa beneficieze de o terapie adecvata, din primul an de viata", declara Manuela Harabor.

Fiul Manuelei, Andrei, acum in varsta de 18 ani, a fost diagnosticat cu autism la 3 ani. De-atunci, a facut progrese importante si in prezent este elev in clasa 10-a la o scoala speciala.  Merge cu placere la scoala, e pasionat de puzzle si ii place sa studieze melcii.
 
Conturile pentru donatii au fost deschise la BRD - Groupe Societe Generale, Agentia Calea Calarasilor:
RO90BRDE441SV30677974410 lei
RO31BRDE441SV30678184410 euro
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stefy pe 6 Mai 2009, 22:26
    multa durere

    In primul rand vreu sa-i mutumesc Manuelei Harabor pentru ca exista si are puterea de a mai ajuta si pe altii .

    0
    0

  • adriana-ploiesti pe 18 Feb 2009, 21:06
    speranta unui copil

    am o fetita diagnosticata cu autism.in tara asta nu se face nik ptr ei.sunt respinsi de societate.este revoltator cum suntem vazuti si tratati noi,parintii cu copii autisti de catre institutiile statului.

    0
    0

  • mihaela pe 30 Nov 2008, 12:59
    Putem invinge impreuna

    Eu imi ajut copilul cu doar 4 ore de terapie pe saptamana cu terapeut in rest eu si tati facem totul si in primul rand cuvantul cheie este rabdare si multa dragoste.

    0
    0

  • virginia pe 15 Nov 2008, 06:10
    Mama

    Eu cred ca copii autisi se pot trata daca avem un pic de suport si informatiile necesare.

    0
    0

  • Sorin Matei Filip pe 13 Nov 2008, 11:23
    Sustin Campania

    Buna ziua, un gand bun tuturor celor care au avut aceasta initiativa. Sunt director de programe in cadrul OMS Romania, (organizatia minoritatilor sexuale), si prin intermediul organizatie noastre vom incerca sa strangem fonduri pentru acesti tineri cu dificultati. Va vom tine la curent cu mai multe detalii. Toate cele bune.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod