Hipertensivii - predispusi la artroza



Spondiloza cervicala, spondiloza lombara, artroza mainii, genunchiului si soldului sunt cateva forme ale artrozei. "Artroza este de departe cea mai frecventa suferinta articulara si a doua cauza de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, dupa boala ischemica coronariana, ceea ce atrage dupa sine un impact economic enorm si o transforma intr-o adevarata problema de sanatate publica", ne spune dr. Andra Balanescu, medic primar boli interne si reumatologie, doctor in stiinte medicale, de la Spitalul Clinic "Sf. Maria" din Bucuresti. Dr. Andra Balanescu mai spune ca "incidenta artrozei creste cu inaintarea in varsta, fiind maxima intre 55-75 de ani. Datele statistice difera de la un studiu la altul, dar in medie se poate aprecia orientativ ca: afectare clinica apare la 0,1% dintre persoanele de 25-35 de ani, 10% la 65 ani, 30% la 75 ani, modificarile radiologice apar la 1% dintre cei de 25-35 de ani, 30% la 65 de ani si 80% la 75 ani.
Pana la 55 de ani boala are o incidenta egala pe sexe, dar dupa aceasta varsta, odata cu instalarea menopauzei, boala este de 2 ori mai frecventa la femei, cu exceptia localizarii de la sold, care este singura localizare considerata mai frecventa la barbati". Cauza acestui reumatism degenerativ nu este cunoscuta, dar exista o serie de factori predispozanti, cum ar fi "ereditatea, varsta, sexul sau obezitatea". S-a dovedit in urma mai multor studii ca obezitatea favorizeaza aparitia artrozei. Asocierea dintre artroza si obezitate este mai evidenta la femei si este legata mai ales de localizarea de la nivelul genunchiului. Scaderea in greutate este benefica. Alte boli asociate cu o frecventa crescuta a artrozei sunt: diabetul zaharat, hiperuricimia (guta) si hipertensiunea arteriala. Printre factorii favorizanti locali se numara stresul mecanic repetat, ca urmare a unor eforturi fizice repetate, miscari legate de activitatea profesionala (artropatia ocupationala), activitatea sportiva sau anomaliile de statica.
Traumatismele, mai ales la nivelul genunchilor, sau chiar operatiile de menisc, afecteaza cartilajul si predispun la artroza chiar la varste tinere. Fracturile, subluxatiile, luxatiile, prin schimbarea raporturilor normale din articulatii, afecteaza de asemenea functia mecanica si predispun la artroza. Sunt si unele boli congenitale care predispun la artroza, dar si alte afectiuni care duc la alterari secundare ale cartilajului articular, cum ar fi bolile infectioase, inflamatorii, metabolice, endocrine sau neurologice", explica dr. Andra Balanescu. Mult timp aceasta boala este asimptomatica. Totusi, artroza este principala cauza de durere cronica la varstnici. Boala este meteorodependenta, frigul si umezeala accentuand durerea. "Clasic, durerea artrozica apare si se intensifica la efort si se amelioreaza in repaus.
Insa 30 % dintre bolnavi au si dureri nocturne sau de repaus. Boala poate da redoare articulara (dificultate la inceputul miscarilor), dar aceasta nu depaseste 30 de minute. Reducerea mobilitatii este la inceput antalgica (bolnavul incearca involuntar sa nu-si solicite articulatiile, pentru a nu-si provoca durere, mai ales la unele miscari care determina tractionarea capsulei, tendoanelor, ligamentelor). Ulterior apar si alte cauze, de la distrugerea cartilajului la ingrosarea ligamentelor, deformarile, atrofiile musculare si in ultima instanta anchilozele. Aceste modificari duc in timp si la impotenta functionala de diferite grade", mai spune dr. Andra Balanescu. Medicul mai spune ca artroza mainii este de 10 ori mai frecventa la femei, aceasta forma de boala ducand la asa-numitele "degete serpuitoare".
Artroza soldului este singura localizare care apare mai frecvent la barbati, iar in formele severe poate aparea o scurtare a unui picior. In privinta tratamentului, pot fi recomandate unele medicamente, unele exercitii fizice, balneofizioterapia. De asemenea, o solutie terapeutica ar putea fi cea de natura chirurgicala (artroplastiile si protezarile articulare). liana.subtirelu@gandul.info
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florian 33 pe 23 Mai 2009, 13:11
    predispusi la artroza

    ce exercitii fizice recomandati, in special pt. o spondiloza lombara?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod