Fosforul este foarte toxic



osforul alb este un element foarte toxic, sustin specialistii. Intoxicatia pe traiect respirator provoaca decesul in cateva ore prin edem pulmonar acut, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, director stiintific la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capitala.

„Daca va ploua in Ucraina, norul nu va mai ajunge in Romania, numai ca pe termen lung, deoarece fosforul va intra in sol, vor fi probleme cu alimentatie (legume, fructe). Trebuie urmarit norul, dar faptul ca nu bate vantul in Ucraina este bine pentru noi.

Daca temperatura aerului depaseste 40 de grade Celsius, fosforul devine autoinflamabil”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Medicul a adaugat ca exista 4 stadii in intoxicatia cu fosfor. „In primul stadiu apare gustul de usturoi in gura si halena, iritatie la nivel local, persoana intoxicata simtind ca o doare pielea, infectie la nivelul gatului, diaree.

In 2-8 ore se ajunge in stadiul doi, cand simptomele se atenueaza, parand ca persoana si-a revenit, dar simptomatologia explodeaza in stadiul 3, cand apar insuficienta hepatica, insuficienta renala, convulsii si coma”, explica prof.

dr. Adrian Streinu-Cercel.

Medicul a mai spus ca, in momentul de fata, dat fiind si faptul ca exista informatii ca norul se indreapta spre Polonia si Ungaria, populatia nu trebuie sa ia masuri speciale. „Autoritatile trebuie sa monitorizeze deplasarea norului toxic si in cazul in care ar ajunge pe teritoriul tarii se vor lua o serie de masuri care pot ajunge pana la deplasarea populatiei din zona.

De asemenea, sunt extrem de importante informatiile despre concentratia de fosfor”, a adaugat directorul stiintific de la Institutul „Matei Bals”.

(L.S.)

Lista atasamente

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod