FDA nu a aprobat testul pentru depistarea cancerului ovarian

Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) sustine ca testul care depisteaza cancerul ovarian este promovat ilegal de catre Corporatia Laboratoarelor (LabCorp). Acest test a crescut speranta femeilor si doctorilor deoarece promitea depistarea cancerului ovarian in faze incipiente, cand afectiunea mai poate fi tratata.
Un grup de cercetatori impreuna cu Societatea de Ginecologie-Oncologie sustin ca testul nu este eficiente si poate conduce la inlaturarea chirurgicala a ovarelor fara ca acest fapt sa fie necesar. Insasi FDA intr-o scrisoare catre LapCorp sustinea ca testul "poate agrava starea generala de sanatate".  

FDa sustine ca testul OvaSure nu este calificat pentru testarea pe oameni deoarece a fost dezvoltata de Universitatea Yale, nu de LabCorp, iar materiale folosite pentru realizarea testului nu sunt fabricate de LabCorp.  In mod normal, FDA cere ca testele sa fie dezvoltate si realizate intr-un singur laborator.


Purtatorul de cuvant de la F.D.A sustine ca actiunea impotriva OvaSure nu reprezinta o noua politica, agentia luand masuri similare si impotriva testului pentru cancer de colon promovat de LabCorp, tocmai pentru ca nici testul respectiv nu a fost realizat de respectiva corporatie.

Testul OvaSure masoara nivelul a 6 proteine cu ajutorul unei mostre de sange de la femeie si calculeaza probabilitatea ca femeia respectiva sa sufere de cancer ovarian.

La sfarsitul lunii februarie a aparut stirea ca cercetatorii de la  Universitatea Yale au dezvoltat un test de sange care depisteaza cancerul ovarian in stadiu incipient.
Rezultatele testului de sangeu aveau o eficienta si o acuratete de 99%.

"Primele cercetari ale studiului de fata au fost publicate in 2005 cand acuratetea testului era de 95%, iar modificarile efectuate pana in prezent au ridicat procentul de acuratete la 99,4%. "Avem acum un test care este mult mai bun decat orice exista pe piata in momentul de fata", a declarat Gil Mor, coordonatorul studiului.

"Un test care ofera o siguranta de 95% poate sa sune foarte bine, insa acest lucru inseamna ca una din 20 de femei care fac testul va fi depistata cu o tumora maligna, iar restul vor fi nevoite sa urmeze o procedura invaziva pentru a descoperi daca au sau nu cancer ovarian", sustinea la sfarsitul lui februarie dr.
Robert A. Smith, director al Societatii Americane de Cancer
.

Sursa: Nytimes.com
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod