Diabet vindecat cu celule de la porci

Transplantul de celule producatoare de insulina prelevate de la porci ar putea vindeca diabetul peste circa zece ani, potrivit studiilor unei echipe de medici, transmite BBC News Online. O echipa de medici din Statele Unite a vindecat de diabetmaimute de laborator, transplantand celule provenite din pancreasul porcilor, se arata intr-un studiu publicat in Nature Medicine. Cercetatorii sustin ca transplanturile de la animale la oameni vor deveni o necesitate pentru ca acest tip de tratament, cu celule pancreatice, sa devina o solutie viabila pentru zecile de mii de oameni care sufera de diabet.
Pentru a depasi respingerea celulelor de la porci, care a constituit o problema in trecut, echipa a lucrat la perfectionarea unor medicamente. Cu tratamentul medicamentos final, toate cele cinci maimute au supravietui iar diabetul lor a intrat in regresie. "Aceste rezultate arata ca este posibil sa folosim celule de la porci pentru a gasi un tratament la diabet", a declarat doctorul Bernhard Hering, coordonatorul proiectului. El a mai spus ca acest studiu a permis intelegerea mai buna a felului in care maimutele raspund la un transplant de acest tip.
Aceasta este o informatie cruciala daca transplanturile de celule pancreatice de la porci vor fi realizate, in cele din urma, pe oameni. Totusi, medicamentele folosite pentru a impiedica respingerea au efecte secundare puternice la oameni, de aceea va trebui sa se mai lucreze la acestea. Profesorul Hering a sugerat, insa, ca daca testele clinice asupra oamenilor vor incepe peste trei ani, procedura ar putea fi folosita pe scara larga in urmatorii zece ani. Teste care implica transplantul de celule pancreatice de la un donator uman catre un pacient se desfasoara, in prezent, la Centrul pentru Diabet, Endocrinologie si Metabolism de la Oxford.
Odata ce celulele sunt recoltate, ele sunt injectate direct in ficatul pacientului. Daca procedura are succes, celulele ii vor permite pacientului sa produca propria insulina, care regleaza nivelul zaharului in sange, la fel ca un om care nu sufera de diabet. (D.V.)

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valericanicolescu pe 22 Feb 2006, 10:50
    stima

    Am toata stima si respectul pentru cei ce lucreaza pentru vindecarea oamenilor,animalelor,plantelor,apei aerului etc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod