Cursurile de tango ajuta bolnavii de Parkinson

Nu numai ca tangoul este dansul dragostei si pasiunii dar, conform unui studiu recent, acesta ajuta si la imbunatatirea echilibrului si a mobilitatii persoanelor care sufera de boala Parkinson.
Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Washington au comparat efectele cursurilor de dans tango argentinian si a exercitiilor speciale pe un grup de 19 bolnavi de Parkison. Pacientii au fost pusi sa aleaga intre 20 de ore de cursuri de tango si sesiuni de exercitii create special pentru bolnavii de Parkinson si persoane in varsta.

La sfarsitul cursurilor, ambele grupuri au aratat imbunatatiri semnificante la testele create pentru a stabili nivelul de mobilitate. Pacientii care au urmat cursurile de tango au inregistrat o crestere mai mare a echilibrului fata de grupul care a efectuat exercitii.


"Datorita rezultatelor acestui experiment, credem ca tangoul poate ajuta persoanele care sufera de Parkinson si poate fi o forma de exercitii eficienta. Desi cativa pacienti au fost sceptici la inceputul experimentului, pentru ca nu mai dansasera de cativa ani sau pentru ca le era teama ca din cauza bolii nu vor putea dansa, acest studiu demonstreaza ca dansul imbunatateste mobilitatea," declara cercetatorul Gammon M. Earhart.

Desi orice dans poate imbunatati mobilitatea sau echilibrul, tangoul contine anumite miscari care il face foarte folositor pentru pacientii cu Parkinson.
Studiul a fost publicat in "Journal of Neurologic Physical Therapy".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod