Cine e responsabil pentru suplimentele alimentare pe baza de plante?

Facebook Twitter Comenteaza
Cine e responsabil pentru suplimentele alimentare pe baza de plante?

Ministerul Sanatatii isi declina responsabilitatea privind punerea pe piata a suplimentelor alimentare pe baza de plante, ca de exemplu capsula de slabit.

 

Aceste produse sunt notificate la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA), in baza unui dosar de notificare depus pe proprie raspundere de catre producatorul sau distribuitorul produselor.
 
In ceea ce priveste controlul suplimentelor alimentare, coordonatorul national pentru siguranta alimentului este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA).

Ministerul Sanatatii participa la controalele produselor de acest tip alaturi de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Ministerul Agriculturii, in coordonarea ANSVSA. Controlul suplimentelor alimentare se face pe baza sesizarilor consumatorului cu privire la calitatea produselor achizitionate de catre acesta din unitati autorizate. La aceste sesizari, ANSVSA, Inspectia Sanitara de Stat, ANPC, si Ministerul Agriculturii efectueaza controale in care se recolteaza probe in vederea efectuarii analizelor si dispun masuri, conform legislatiei in vigoare, care pot duce pana la oprirea de la comercializare a produselor si retragerea lor de pe piata, sau sanctiuni contraventionale aplicate producatorului sau distribuitorului.

 
In ceea ce priveste procesul de contrafacere a produselor existente pe piata, Ministerul Sanatatii nu are responsabilitati de control. Controlul in aceste cazuri sunt efectuate de catre organele in drept, altele decat Ministerul Sanatatii.
 
"Subliniem faptul ca suplimentele alimentare pe baza de plante nu intra in categoria medicamente. Acestea din urma primesc autorizatie de punere pe piata din partea Agentiei Nationale a Medicamentului, in baza unor proceduri internationale clare", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii. 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod