Cine are memoria mai slaba femeia sau barbatul?

Barbatii au reputatia de a avea o memorie destul de slaba, motiv pentru care uita data zilelor de nastere sau cele de nume; acesta, de altfel, fiind si stereotipul barbatului.
Acum, un nou studiu demonstreaza ca stereotipul este adevarat numai in cazul barbatilor in varsta. Potrivit ultimului studiui in domeniu, barbatii in varsta sunt predispusi afectiunilor legate memorie decat femeile.  

Barbatii cu varsta peste 70 de ani au mai multe probleme de memorie si alte deteriorari cognitive decat femeile, potrivit cercetatorilor de la Clinica Mayo din Rochester, care au prezentat descoperirea la cea de-a 60-a conferinta anuala a Academiei Americane de Neurologie de la Chicago.
 

Echipa de cercetatori a evaluat ceea ce este cunoscut sub denumirea de deteriorare cognitiva, o scara de trecere intre functiile cognitive normale si dementie, in cazul a 1.969 de barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 70 si 89 ani.  

"Am descoperit ca prevalenta deteriorarii functiilor cognitive este mai ridicata la barbati decat la femei", a declarat Rosebud Roberts, profesor de epidemiologie la Clinica Mayo si co-autor al studiului.

Barbatii erau de 1,6 ori mai dispusi afectiunilor cognitive decat femeile, de asemenea, 16,7% barbati prezinta deteriorari ale functiilor cognitive.


Cercetatorii sustin ca pana si factorii de risc care determina deteriorarea functiilor cognitive pot fi diferiti la barbati, sau acestea apar in diferite etape ale vietii.

"O persoana cu deteriorari cognitive medii poate avea probleme de memorie, in luarea deciziilor, sau probleme de identificare a rezolvarilor si probleme in vorbire, cum ar fi in gasirea cuvintelor", a mai declarat Roberts.

Totodata, aceasta sustine ca aceste dificultati nu sunt suficient de severe pentru a afecta viata sociala sau familiala.
 

Studii anterioare au incercat sa descopere care sex detine o memorie mai buna. Astfel, si aceste studii sustineau ca exista o diferenta din acest punct de vedere, insa aceste studii nu erau suficient de consistente.

Atat barbatii, cat si femeile isi pot imbunatatii stilul de viata pentru a reduce riscul de a suferi mai tarziu de dementie. Asociatia bolnavilor de Alzheimei recomanda persoanelor sa fie active mental, social si fizic toata viata.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • enescu rodica pe 1 Mai 2008, 22:03
    Cine are memoria mai slaba?

    Cred ca domnii ce vor citi acest articol nu vor fii de acord cu asa ceva.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod