Cazuri de febra Chikungunya aparute in N-E Italiei

Ministerul Sanatatii Publice atentioneaza persoanele care calatoresc in Italia, in regiunea Emilia Romagna, districtul Ravenna, sa-si ia masuri de protectie impotriva intepaturilor de tantari, ca urmare a aparitiei unor cazuri de febra Chikungunya.
In cadrul sistemului de alerta precoce al Uniunii Europene, Ministerul Sanatatii Publice a fost informat de existenta unor cazuri de febra Chikungunya – care se transmite prin intepatura de tantar - in zona de nord – est a Italiei, in regiunea Emilia Romagna, districtul Ravenna.
 
Autoritatile italiene previzioneaza ca, din punct de vedere climatic, sunt intrunite conditii de persistenta a populatiilor de tantari, posibil chiar pana in luna noiembrie.
 
Febra Chikungunya este transmisa prin intepatura tantarilor din specia Aedes albopictus, numita si "tantarul tigru", care provine din Asia.
Prin anii ’90, aceasta specie de tantari s-a localizat in unele tari de pe coasta Marii Adriatice si Mediterane, favorizand transmiterea autohtona a virusului Chikungunya de la persoanele bolnave. Boala se manifesta la un interval de 1-12 zile de la intepatura, prin aparitia brusca a febrei de peste 38 grade, cu durere de cap, mai ales frontala, prin eruptie cutanata si dureri articulare ce pot persista mai multe saptamani.
 
Persoanele care calatoresc in aceasta zona din Italia si care, la intoarcerea in tara, intr-un interval de 12 zile, prezinta simptomele mai sus amintite, sunt rugate sa se prezinte de urgenta la spitalul de boli infectioase cel mai apropiat.

 
Boala nu poate fi prevenita prin vaccinare, iar singurele masuri eficiente sunt cele de protectie impotriva intepaturilor de tantari, respectiv purtarea de haine cu maneci lungi,  pantaloni lungi, folosirea de plase speciale pentru acoperirea patului si/sau plase la geamuri si usi, precum si folosirea de creme si spray-uri de protectie impotriva tantarilor.
 
Informatii suplimentare privind boala si situatia din Italia pot fi accesate pe site-ul Centrului de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile: www.cpcbt.ispb.ro – sectiunea Alerte nationale si internationale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod