Casatoria afecteaza presiunea sanguina

Potrivit primelor concluzii ale unui studiu, o casatorie reusita este un beneficiu pentru presiunea sangelui, iar una stresanta poate influenta in rau presiunea sanguina mai mult decat ar face singuratatea.
Concluziile acestui studiu au luat prin surprindere unele persoane, deoarce un alt studiu sustinea ca persoanele casatorite sunt mai sanatoase decat cele singure, a declarat cercetatorul Julianne Holt-Lunstad.

Vor fi facute si alte studii pentru a vedea care sunt rezultatele pe termen lung, a adaugat Holt-Lunstad, profesor asistent psiholog la Universitatea Young Brigham.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 204 persoane casatorite si 99 adulti singuri. Voluntarii purtau dispozitive care inregistrau presiunea sangelui la intamplare in cursul a 24 de ore.


Persoanele casatorite, in plus, au completat chestionare despre mariajul lor, iesid la iveala ca: cu cat casatoria lor era mai satisfacatoare cu atat presiunea sangelui era mai scazuta.

In timpul unei zile, presiunea sangelui in cazul persoanelor casatorite era de 5 ori mai ridicata decat in cazul peroanelor singure, sau decat cele cu o casatorie reusita. Aceasta situatie a fost considerata un semnal de alarma.

"Cred ca acest studiu merita atentia cuvenita", a declarat Karen Matthews, profesor de psihologie, psihiatrie si epidemiologie la Universitatea din Pittsburgh.
Aceasta a studiat afectiunile inimii si presiunea ridicata a sangelui dar nu a participat la noul studiu.

Calitatea mariajului este mult mai importanta decat simplul fapt de a fi casatorit/a  cand vine vorba despre afectarea presiunii sanguine, a sugerat dr. Brian Baker, profesor de psihiatrie la Universitatea din Toronto.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod