Cancerul detectat cu ajutorul unui compus fluorescent

O echipa de cercetatori a creat o substanta care, odata injectata in organismul soarecilor bolnavi, ii ajuta sa vizualizeze celulele cancerului de san care s-au extins la plamani. Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat, prin aceasta procedura pot fi monitorizate mai bine tumorile si poate ajuta la indepartarea acestora.
Este vorba de un compus fluorescent care poate fi activat doar in celulele vii. Substanta a fost introdusa in celulele canceroase impreuna cu un medicament numit Herceptin. Acesta actioneaza pe o forma de cancer denumita HER2-pozitiv, tumori cu crestere rapida si cu o mare posibilitate de recurenta.

Compusul care a fost injectat soarecilor cu cancer de san HER2-pozitiv, a fost gasit in ziua urmatoare doar in tumorile extinse la nivelul plamanilor.

Prin aceasta procedura medicii ar putea monitoriza mai bine pacientii bolnavi de cancer si felul in care acestia raspund la tratament. De asemenea, poate fi de un real ajutor in ceea ce priveste procedurile chirurgicale care se realizeaza pentru indepartarea tumorilor.

Sursa: National Institutes of Cancer
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod