Aerul poluat conduce la aparitia trombozei

Un studiu realizat in Italia ne avertizeaza ca aerul poluat poate fi mai periculos decat ne-am gandi, deoarece expunea indelungata la praf, poluare, determina cresterea riscului de a face tromboza.

"Este bine conturat faptul ca aerul poluat cauzeaza infarctul miocardit", a declarat Adrea Baccarelli, cea care a condus studiul la Scoala de Sanatate Publica de la Havard. "Este prima data cand cineva a asociat poluarea aerului cu tromboza".

Baccarelli si colegii sai au stabilit efectul aerului poluat cu particule materiale mai mici de 10 micrometrii in diametru este vorba despre riscul aparitiei trombozei. Aceste particule provin de la autovehicule, in special cele diesel, sustin cercetatorii.


Cercetatorii au comparat expunerea la poluare a 870 persoane din regiunea Lombardy, Italia, care au fost diagnosticati cu tromboza, si 1.210 de persoane care nu aveau aceasta afectiune.

In comparatie cu alte medii si alti factori de sanatate, cercetatorii au descoperit ca riscul de a avea tromboza este cu 70% mai crescut la fiecare crestere a particulelor poluate din aer cu 10 micrograme/mp.

Testele au aratat ca sangele oamenilor expusi poluare au o capatitate mult mai scazute de a se coagula.
"Aceasta inseamna ca exista o stransa legatura intre aerul poluate si tromboza", sustine Dr. Robert D. Brook, profesor de medicina interna la Unidiversitatea din Michigan.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod