Studiu: S-a demonstrat că dieta mediteraneană te protejează de diabet

Am tot auzit despre beneficiile regimului alimentar mediteranean. Studiile care s-au făcut de-a lungul timpului au arătat că într-adevăr acest stil de alimentaţie este unul benefic pentru

Am tot auzit despre beneficiile regimului alimentar mediteranean. Studiile care s-au făcut de-a lungul timpului au arătat că într-adevăr acest stil de alimentaţie este unul benefic pentru sănătate.

Mi-a atras atenţia un nou studiu care a apărut în publicaţia "Diabetologia" care a scos la iveală faptul că un regim alimentar mediteranean previne apariţia diabetului zaharat de tip 2. Studiul citat de ziarul Huffington Post a fost realizat pe un eşantion de 22.295 de persoane care au fost monitorizate pe o perioadă de 11 ani de zile.

În acest timp, 2.330 de persoane au dezvoltat diabet zaharat de tip 2, însă acest risc a fost vizibil diminuat în cazul subiecţilor care au urmat o dietă mediteraneană.

Un alt factor care are un efect puternic asupra riscului de diabet este consumul ridicat de carbohidraţi rafinaţi. Se pare că cercetătorii au descoperit faptul că persoanele care obişnuiesc să consume o cantitate mai mare de carbohidraţi rafinaţi (făină albă rafinată, orez alb, paste, pâine albă) au un risc cu 21% mai ridicat de a face diabet.

Beneficiile dietei mediteraneene nu se opresc aici. Pe lângă diminuarea riscului de a face diabet, acest stil de alimentaţie scade riscul de a face boli de inimă, atac de inimă şi îmbunătăţeşte funcţionarea creierului.

Dieta mediteraneană include un consum ridicat de legume, verdeţuri, fructe şi grăsimi sănătoase din carnea de peşte şi uleiul de măsline.

Alimentele care se află la baza piramidei şi care trebuie consumate zilnic sunt: legumele, fructele, cerealele integrale, ulei de măsline, leguminoase, nuci, seminţe, verdeţuri şi mirodenii. Următoarea treaptă este ocupată de peşte şi fructe de mare care se consumă de cel puţin două ori pe săptămână.

Pe a treia treaptă se situează carnea de pasăre, ouăle şi lactatele care se consumă cu moderaţie. Şi în vârful piramidei şi cu consumul cel mai redus se situează cărnurile şi dulciurile.

Credit foto: mayoclinic.com


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod