La consult stomatologic

Sângerările gingivale: care sunt cele mai comune cauze?

Din ce cauze apar sângerările gingivale şi ce boli grave pot să ascundă ele? Află de la un specialist de ce este atât de important să nu le ignori!
Sângerările gingivale sunt cel mai frecvent determinate de îndepărtarea inadecvată a plăcii bacteriene de la nivelul dinţiilor şi liniei gingivale, rezultând inflamaţia gingiilor (gingivita). Însă, sângerările gingivale persistente pot fi asociate cu afecţiuni medicale grave precum leucemia, tulburări de coagulare a sângelui sau afecţiunile trombocitelor. În aceste condiţii, de obicei sunt observate şi sângerări sau vânătăi apărute cu uşurinţă în alte zone ale corpului.

“Sângerările gingivale apar mai des la adulți, decât la copii, iar de obicei, la copii sunt produse în special de traumatismele cauzate de periajul incorect.
În cazul adulților sau al persoanelor în vârstă, sângerările gingivale sunt semnul unei afecțiuni. Incidența cea mai mare se regăsește la femei, iar cel mai des întâlnită este sângerarea marginală, deoarece sângele provine de la baza dinților.”,
spune Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al Clinicilor Dr. Melnic.


Care sunt cele mai comune cauze ale sângerărilor gingivale?


Potrivit specialistului, majoritatea persoanelor prezintă la un moment dat în viață sângerări sau un tip de boli gingivale. Acest fapt se datorează în parte stilului de viață modern, unde consumul de alimente fast food este foarte mare.
Zaharurile încurajează formarea plăcii bacteriene. Acizii produși de bacterii și toxinele erodează și inflamează gingiile. Acestea se înroșesc și au tendința de a sângera. Iată care sunt cele mai comune cauze ale sângerărilor gingivale:

1. Boli gingivale

Acestea sunt cea mai întâlnită cauză pentru saângerările gingivale. În fază inițială - gingivita - gingiile sunt inflamate și sensibile, apoi sângerează la masticație sau la periaj. Dacă afecțiunea nu este tratată, aceasta evoluează spre parodontoza și pierderea dinților.

2. Parodontita

Este o infecţie a liniei gingivale care implică dinţii şi oasele.

3. Traumatisme cauzate de periajul incorect

Periajul cu pastă de dinți este un act în sine abraziv, iar periajul viguros mai degrabă traumatizează dinții, decât este benefic. Totuși, dacă gingiile sunt sănătoase, sunt mai puține șanse ca acestea să sângereze.

4. Fumatul sau mestecatul tutunului

Fumătorii prezintă mai multe acumulări de tartru pe dinți, fapt ce irită gingiile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod