La consult stomatologic

Sângerările gingivale: care sunt cele mai comune cauze?

Dantura frumoasa

5. Cauze hormonale

Ocazional, sarcina și schimbările hormonale pot cauza sângerarea gingivală. Aceasta încetează odată cu normalizarea nivelului hormonal.

6. Deficiența de vitamina K

Vitamina K este un factor important în coagularea sângelui, iar o carență de vitamina K (sau vitamina C) duce la sângerarea gingiilor.

7. Traumatisme cauzate de alimente fierbinți sau substanțe chimice

Un exemplu al acestui caz sunt pacienții care aplică medicația la baza dintelui dureros. Acest lucru duce invariabil la arsuri.

8. Proteza dentară necorespunzătoare


9. Medicamente

Utilizarea continuă a unor medicamente ce subțiază sângele, precum aspirina și diverse analgezice, tratamente precum chimioterapia, radioterapia, anticoncepționalele și antidepresivele.


Când trebuie să te duci la medic?


Primul semn al unei boli gingivale este înroșirea și umflarea, precum și sângerarea la periaj. Netratate, bolile gingivale pot duce la pierderea dinților și la abcese gingivale.
Alte simptome pe care nu trebuie să le ignori sunt:

  • sângerare la cea mai mică atingere;
  • gingii roșii, umflate, dureroase;
  • prezența sângelui sau a gustului de sânge în gură;
  • câteodata, datorită sângerării, poate apărea și puroi;
  • respirație urât mirositoare;
  • dinți sensibili;
  • dinți care se mișcă;
  • dificultate și disconfort la mestecare.

Dacă igiena orală este menținută și sângerările nu dispar, este obligatoriu să-ţi faci analizele uzuale de sânge la recomandarea unui medic. "Orice sângerare – fie că este o sângerare din nas sau o sângerare la nivel bucal – trebuie să ne pună câteva semne de întrebare și să ne conducă către un cabinet medical, pentru a face câteva analize de rutină.
Deși cel mai bine este să prevenim, recomand efectuarea analizelor încă de la apariția primelor simptome, pentru a depista din timp posibilele probleme grave”, spune Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod