Teste care te ajuta sa depistezi sindromul autist

Pentru mamicile care suspecteaza ca ar fi ceva in neregula cu copilul lor exista cateva teste care pot fi efectuate pentru a realiza daca temerile sunt sau nu intemeiate.
Partea A, setul de intrebari pentru parinti:
1. Ii place copilului sa fie leganat, saltat pe genunchi etc.?
Da/ Nu

2. Este copilul interesat de alti copii?
Da/ Nu

3. Ii place copilului sa se catere pe diverse lucruri, cum ar fi treptele?
Da/ Nu

4. Ii place copilului sa se joace de-a v-ati ascunselea/ “cucu-bau”?
Da/ Nu

5. S-a jucat vreodata pretinzand, de exemplu, ca isi face un ceai folosind o cescuta sau ceainic de jucarie sau alte asemenea jocuri?
Da/ Nu

6. A folosit vreodata copilul degetul aratator pentru a arata, a cere ceva?
Da/ Nu

7.A folosit vreodata copilul degetul aratator pentru a indica interesul sau pentru ceva?
Da/ Nu

8.
Poate copilul sa se joace adecvat cu jucarii mici (ex, masinute, lego etc.), nu doar sa le duca la gura, ci sa le invarta in gol sau sa le scape, arunce?
Da/ Nu

9. Va aduce copilul vreun obiect pentru a va arata ceva?
Da/ Nu


Partea B, setul de intrebari pentru personalul medical primar/pediatrul care se ocupa de copil

1. In timpul vizitei, copilul face contact vizual cu dumneavoastra?
Da/ Nu

2.Captati atentia copilului, apoi aratati-i cu degetul un obiect interesant din incapere si spuneti-i: "Uite! E (numele jucariei) acolo!" Priviti fata copilului.
Se uita in directia respectiva ca sa vada ce ii aratati? (Obs. Pentru a inregistra cu DA acest item, asigurati-va de faptul ca copilul nu se uita la mana dvs, ci la obiectul pe care i-l aratati).

Da/ Nu

3. Captati atentia copilului, apoi dati-i o cescuta si un ceainic de jucarie si spuneti-i "Poti sa faci o ceasca de ceai?" Se face copilul ca isi pune ceai, ca-l bea etc.? (Obs. Daca puteti remarca un exemplu simular intr-un alt joc, asemanator, treceti DA la acest item.)
Da/ Nu

4. Intrebati copilul "Unde este becul/ lumina?" sau spuneti-i "Arata-mi becul/ lumina".
Va arata copilul cu degetul becul/ sursa de lumina? (Obs. Repetati cererea si cu alt obiect pe care nu-l poate atinge, de ex. Ursuletul/ alta jucarie, in cazul in care copilul nu intelege cuvantul “lumina”. Pentru a trece DA la acest item, copilul trebuie sa se uite si la dvs. in timp ce arata cu degetul spre obiect).
Da/ Nu

La ultimul set de intrebari poti sa raspunzi si tu, iar daca majoritatea raspunsurilor la intrebari sunt negative trebuie sa apelezi la un specialist si sa incepeti terapia necesara pentru recuperare.

Mai ai la indemana si alte teste folositoare:

 • Dupa inceperea terapiei pentru sindromul autist, poti sa evaluezi progresele copilului tau in urma tratamentelor cu ajutorul unui test online, accesand linkul http://autism.gamara.ro/atec.html
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Ken pe 11 Sep 2012, 18:13
  nu prea cred

  Am fost diagnosticat la varsta de 11 ani de sindromul asperger/autism inalt functional. Dar, daca as fi facut testul asta la 5-6 ani(presupun ca pentru aceste persoane este destinat testul), luam la majoritatea "da". Nu cred ca este un test folositor pentru depistarea autismului. Sunt deacord ca autistii clasici au probleme in viata, dar nu este nicio problema sa ai un copil cu asperger asa ca nu mai speriati parintii. Sunt sigur ca multi parinti ar vrea sa aiba un copil foarte inteligent care ar putea ajunge un viitor Einstein, Gates sau Tesla.

  5
  1

 • flori pe 10 Oct 2010, 14:43
  test portrage

  nu reusesc sa fac testul daca ma poate ajuta cineva

  3
  2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod