Cum afecteaza schizofrenia relatia de cuplu?

Orice relatie se confrunta cu suisuri si coborasuri, insa ce se intampla cand unul din parteneri este afectat de o afectiune cruda, cum este schizofrenia? Despre modalitatile de a-ti ajuta partenerul ne vorbeste Lena Rusti, psihoterapeut.
Majoritatea persoanelor casatorite care sufera de schizofrenie si-au cunoscut partenerii inainte de instalarea simptomelor. Specialistii sustin ca odata instalate, aceste simptome tind sa izoleze persoana afectata de restul lumii. Si pentru partenerii sanatosi, socul de a asista neputinciosi la schimbarea totala a persoanei pe care o iubesc este foarte intens resimtit. Schizofrenia poate sa schimbe comportamente, astfel o persoana calda si iubitoare se transforma total, devenind indiferenta si rece.

Schizofrenia este definita in dictionarul de psihiatrie Larousse ca o psihoza care survine la adultul tanar, de obicei cronica, din punct de vedere clinic caracterizata prin semne de disociere mentala, de discordanta afectiva si de activitate deliranta incoerenta care, in general, determina o rupere a contactului cu lumea exterioara si o repliere autista.
Se deceleaza in general in adolescenta. Riscul aparitiei ei este diminuat dupa varsta de 30 de ani si dispare complet dupa 45 de ani.


Tratamentul medicamentos este prima cale de abordare  a schizofreniei. Cele mai folosite medicamente sunt neurolepticele. Terapia este prescrisa pe o perioada indelungata, uneori timp de cativa ani.


Ce simptome anunta debutul unui episod schizofrenic?
Lena Rusti, psihoterapeut:  De cele mai multe ori, perioada prodromala (cea care precede insalarea starii psihoticii) poate fi observata de catre persoanele din jurul bolnavului. El este mult mai izolat decat ceea ce numim o persoana introverta, avand tendinta de a se izola social si de a interactiona tot mai putin si luand diferite precautii. Apare o deteriorare a capacitatii sale de functionare in viata de zi cu zi si in asumarea responsabilitatilor simple, inclusiv cele care tin de igiena.
Se concentreaza tot mai greu si nu este capabil sa rezolve nici probleme minore.

Nu are motivatia sau dorinta de a avea vreun fel de initiativa sau de a se bucura, de a-si manifesta interesul deschis si energic cu privire la anumite lucruri si este foarte greu sa mentii o conversatie cu persoana respectiva, avand momente de ostilitate sau chiar de agresivitate. Multe din simptome pot fi confundate cu cele ale unui episod depresiv major, in care pot aparea si elemente psihotice. Apoi apar perceptiile neobisnuite, care preced aparitia halucinatiilor, care pot sau nu sa fie impartasite persoanelor din jur, in functie de incredere si de constientizarea propriilor simptome.

Vorbirea se schimba mergand catre metafore sau asociatii uneori foarte greu de urmarit, intreg comportamentul persoanei devine tot mai bizar si in afara bunului simt comun, ca si cum s-ar indrepta catre o alta realitate.



Cum afecteaza schizofrenia relatia de cuplu?
Lena Rusti, psihoterapeut: Schizofrenia ataca o relatie de cuplu in orice aspect al sau, de la planurile superficiale ale comunicarii si asumarii responsabilitatilor zilnice, pana la cele mai profunde, care tin de comuniune, de pasiune si de incredere. In functie de calitatea relatiei in momentul declansarii bolii, cei doi pot avea sansa de a comunica pe parcurs, iar bolnavul sa aiba increderea de a cere suport si de a se baza pe partener. Insa, acest lucru nu este o regula. De alte ori, cel bolnav se poate indeparta pur si simplu sau poate chiar sa se simta in pericol in preajma partenerului.


Cum imi pot ajuta partenerul/partenera care sufera de schizofrenie?
Lena Rusti, psihoterapeut: Rolul partenerului este foarte important. Cu cat boala este diagnosticata mai repede, cu atat prognosticul poate fi mai bun.
Asta nu doar pentru ca poate beneficia din timp de tratamentul medicamentos adecvat, dar poate evita riscul consumului de alcool, al unor experiente stresante care sa ii inrautateasca conditia. Partenerul, daca este pregatit, poate fi alaturi de persoana bolnava, renegociind rolurile in familie si ajutandu-si partenerul sa se reechilibreze, mai intai in familie, apoi in lume. Acest proces este insa unul lung, care cere efort si dedicatie. Pentru unii parteneri este foarte greu sa convinga persoana bolnava ca are nevoie de un tratament medicamentos si terapeutic, insa acest lucru este esential.
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrei lucian pe 28 Mai 2018, 21:52
    shizofrenia

    buna seara! vreau sa incep ca si eu sufar de aceasta boala de aproape 10 ani dar boala aceasta poate fi tinuta sub observatie si cat timp o tratezi si te comporti normal nu e nici o problema asta. eu am fost diagnosticat cu aceasta boala la varsta de 19 ani.. aveam halucinatii vizuale si auditive. deci nu va mai speriati. totul e sa va luati tratamentul!

    0
    0

  • belanice pe 5 Sep 2014, 02:32
    schizofrenia este o boala ca oricare

    Chiar daca esti schizofrenic , poti duce o viata normala, adica sa ai un serviciu, prieteni si chiar o familie. Important este ca tratamentul sa il respecti, sa te duci la controale medicale si sa te autocontrolezi. Eu cel putin asa fac si mie imi este bine. Nu consider ca schizofrenia este ceva rau in viata mea, cu asta m-am pricopsit, trebuie sa o duc pe picioare. Cel mai greu lucru pentru un schizofrenic este sa accepte ca are boala asta si sa isi ia tratamentul medicamentos.Un lucru important,trebuie orar fix de somn si de luat pastilute.Somnul este remediul natural cel mai bun pt boala psihica. Multi zic ca nu am nimic, dar nimeni nu intelege cu ce ma confrunt eu. SCHIZOFRENICII SUNT OAMENI NORMALI, nu va mai complexati ca mergeti la psihiatru.

    1
    1

  • cristic358 pe 17 Nov 2013, 07:45
    schizofrenia

    uit foarte mult ,sunt f nervos,am impresia ca se comploteaza impotriva mea,aud foarte des un copil plangand,sunt panicat,as vrea sa ma ascund undeva ,cred ca am probleme mari ...cu capu

    0
    2

  • cristic358 pe 17 Nov 2013, 07:42
    schizofrenia

    cred ca am probleme,nu mai suport nimic si vreau sa mor ,desi am o familie frumoasa ,am gnduri de ma sperii si eu de ele,nu am probleme cu banii ,am sotie ,copil ,masina ,apartament,dar vreau sa mor si sa ma cert cu toata lumea ,nu am asigurare medicala si nu stiu ce sa fac si mi e rusine de ce mi se ntampla

    1
    0

  • cristic358 pe 17 Nov 2013, 07:36
    SCHIZOFRENIA

    am o fetita de 2 ani,am familie ,si aud tot timpu aproape un glas de copil plangand si nu suport nimic si ma cert cu toata lumea si as vrea sa mi pun capat zilelor,nu sunt diagnosticat cu nimic dar cred ca am probleme

    0
    2

  • cristic358 pe 17 Nov 2013, 07:30
    schizofrenie

    nu subt diagnosticat dar am renuntat la servici ,am inpresia ca toata lumea e impotriva mea si vreau sa moooooor,nu am prieteni si sunt foarte nervos si aud un huruit in cap

    1
    1

  • Nadia pe 31 Iul 2013, 18:03
    as dori sa schimb citeva impresii

    Nu ma simt nici eu in apele mele si nu stiu ce am .Am facut depresie postnatala si medicul mi a recomandat pt situatiile cind ma simt rau anxiar.Mi e teama ca am si eu asa ceva. La dumneavoastra cum se manifesta?Din cuvintele dumneavoastra pare ca sinteti cele mai normale persoane posibile .Pentru tine Ramona eu te sfatuiesc apropie te de Bunul Dumnezeu daca oamenii sint rai cu tine.Fa slujbe la biserici puternice cu har eu m am cunoscut la manastirea BALACIU ialomita am trimis scrisori cu bilet si bani m am casatorit si totul e bine.Salvarea ta e intr un barbat sufletist care sa te scoata din ghearele mamei tale rele.Cumnata mea la 40 de ani a scapat de ticaloasa mea soacra care o muncea ca pe o sluga si acum asteapta un copil.O vecina a mea a primit diagnosticul de shizofrenie apoi dupa 4 ani a lasat pastilele si e acum om sanatos care munceste deci nu puneti pe acest diagnostic atata baza. O sa va spun cum ma simt eu.Am avut un an greu numai cu necazuri si nu mi mai arde nici de copilul meu desi sint o energica mi s a luat de viata nu mi mai arde de nimeni nu mi mai place sa stau cu prietenii mei scurtez convorbirile nu mi mai arde sa ies nicaieri.

    2
    1

  • georgiana pe 11 Apr 2013, 13:15
    cum se trateaza?

    buna , nu sunt asa sigura dar cred ca sufar de schizofrenie ...... si e foarte greu de controlat , cand sunt singura nu fac altceva decat , stiti si voi :-? ....... nu reusesc sa mai invat , sa ma concentrez , iar anul asta am examenul de bacalaureat .............care imi poate da o solutie , ceva un medicament ......... nu ma simt in stare sa merg la medic , simt o oarecare rusine ..... nu vreau ca cei din jur sa afle si sa se uite ciudat dupa mine .......... multumesc

    3
    1

  • belanice pe 24 Nov 2012, 03:52
    ar fi prea frumos ca lumea sa fie intelegatoare

    Eu deja m-am obisnuit boala asta nenorocita si totul ce degenereaza de la ea.In bolile psihice nu exista analize care sa iti spuna clar. Da exista testele psihologice la care ies foarte bine tot timpul.... de fapt cativa psihologi mi-au spus ca sunt echilibrata psihic si nu au ce face.Cat despre cercetari .. sunt greu de efectuat pentru ca nu exista un numitor comun la mai multi pacienti, toate bolile psihice sunt diferite de la caz la caz . Chiar la doi pacienti cu acelasi diagnostic nu au acelasi simptome, nu suporta acelasi tratamentul. Tratamentul costa in reglarea dopaminei ,care au descoperit ei ca dau anumite tulburari si atat.Tratamentul iti incetinesti procesele cognitive, adica iti incetineste mintea si atat restul depinde cat poti tu lupta cu ea.Dar medicamentele astea in acelasi timp iti si slabesc celula nervoasa si in timp nu mai raspunzi la tratament... dupa parerea mea mai bun un cancer decat bolnav psihic ..

    1
    1

  • Nicol pe 9 Nov 2012, 15:57
    rețineri

    În primul rând nu știu cât de bine pun doctorii un diagnostic, cert e că nu e greu să fii izolat cu asemenea diagnostic în cârcă...sigur vor încerca să te evite mulți. De aici alte probleme, servici (șanse prea puține), chiar și relații deoarece toți vor veni cu prejudecăți, și apoi ești la mâna altora, care vor submina adevărul, folosind diagnosticul tău. Eu zic, oameni buni, nu așteptați nimic de la alții, încercați să trăiți cât mai bine puteți, și trist e că va trece mult timp până nu veți fi priviți ca niște paria/ eu nu bat toba ...mai sănătos. E jignitor cum se susține faptul că nu se poate lucra, gândi, nu se îngrijesc de igienă, fumează etc...sincer atunci ei se înșeală. Iar starea afectivă poate fi un răspuns la modul de abordare a celor din jur. În ziua de azi... Te izolezi...după ceva agresiuni poate viol, cu persoane care te rănesc și mint, cred că e chestie de bun simț să cauți să te aperi. Mai bine momentan singur și viu. Cred că mulți specialiști ar putea să cerceteze mai bine lucrurile, pentru că nu se potrivesc. Salutări

    2
    3

  • belanice pe 30 Aug 2012, 04:37
    schizofrenia poate fi controlata.... cam greu

    Eu sufar de boala asta de peste 10 ani si stiu cat de grea este. Sincer toti bolnavii sunt compatimiti si intelesi mai putin cei cu boli psihice. Am avut multe oprelisti cu ea si neintelegeri chiar si din familie. Acum ma bucur ca o tin sub control, am serviciu si multi prieteni. Am renuntat la vise de genul : copii, familie si sunt ok. Cine vrea sa vorbeasca despre ea ma poate contacta la mailul vevertza57@yahoo.com.

    1
    0

  • indezirabilul pe 10 Iul 2012, 21:28
    Cine vrea sa vorbim pe tema schizofreniei?id asterix190@yahoo.com

    Daca vrea cineva sa vorbim despre boala si cum sa traim cu ea va rog sa ma contactati,va stau la dispozitie si asa atata imi permit ca un lux suprem o conexiune la net si un pc,cred ca nu e prea mult sau inacceptabil,si ca ar trebui sa stau cu patura in cap si sa iau medicamente non-stop ar trebui sa ne implicam cumva si sa fim uniti ca si asa nu ne vrea nimeni de obicei,macar noi intre noi sa ne acceptam si incurajam ca mult ne-ar omora cu pietre daca le-ar permite legea sau ar mai fi biserica cea care face regulile sociale

    1
    1

  • indezirabilul pe 10 Iul 2012, 21:21
    Schizofrenia in sine precum si tratamentul sunt devastatoare

    Am aceasta afectiune,sunt pensionat cu o pensie cam cat castiga o prostituate mai acatarii daca merge 5 ore cu 4 clienti,nu stiu daca e vreun plan de exterminare prin eugenism dar in orice caz cu pensiile de boala se poate interpreta ca asta se urmareste,mananci ce e mai ieftin si prost te imbraci cu hainele aruncate de cei din occident nu poti sa iti incalzesti camera iarna cu nimic ca e prea scump,esti castrat chimic cu medicatia psihiatrica,nu te vrea nimeni pentru o relatie de cuplu cand aude de boala ca o asociaza cu violenta extrema dupa ce aude la stiri de cate un schizofrenic care omoara ba un popa ba un copil asa din senin,nu poti lua in rate nici un tv cu 300 de lei ca te refuza pt ca esti pensionat de la psihiatrie dar pe cei cu alte boli nu-i refuza daca au minim 500 de lei pensie,asta deja e discriminare pe fata,incalca si conventia europeana a drepturile omului si legea penala,puteti intreba in orice magazin daca nu credeti sa vedeti ca e adevarat,se pleaca de la premiza ca esti necinstit sau iresponsabil si nu le vei da o rata lunara de 40 de lei timp de un an,daca ai un copil poate deveni schizofrenic prin faptul ca il educi si inveti si-i induci delirul tau nu neaparat ca e transmis genetic,daca faci vreo gresala poti fi bagat la sectia inchisa unde daca nu esti tare te omoara ceilalti sau te bat si violeaza pana te omori singur,ehei cate nu sunt de zis,vecinii te barfesc,copii te iau la misto,doctorii din alte specialitati se poate intampla sa te trateze asa mai superficial si oarecum in scarba de parca esti vinovat ca ai boala asta mai mult decat un cardiac sau un diabetic care sunt de obicei vinovati cumva ca au bolile alea ca mananca mult si irational/.

    3
    1

  • ramona pe 19 Dec 2011, 10:13
    m am saturat

    toti vb despre schizofrenie de parca ar fi lepra asa de tare va este frica , familia mea ma considera o povara din cauza acestei boli, daca nu ai sustinere din interiorul familiei cum sa nu te refugiezi in alcool ? bei , innebunesti si uiti , macar sa fie adevarat ce spune familia nu? ca sunt nebuna , mai stiti care este adevarul , ca lumii din ziua de azi nu ii pasa de nimeni si de nimik , am prins o discutie intre mama si sora mea , nu mai am tata pt ca a murit de curand ferice de el , stii ce ziceau ele ca nu mai pot ca vor sa isi faca fiecare viata una sa se marite si una sa se calugareasca si cu mine la spital , auziti si voi....asta e dragoste ? si ma vb pe la tel cu neamurile ca sunt nebuna , pai ele ma innebunesc mai tare prin faptul ca ma resping si vb urat despre mine , va rog frumos sa va purtati cuviincios cu persoanele care au schizofrenie , daca devin agresive e doar vina voastra ca va exteriorizati asa aiurea si ca ii considerati o povara ......as dori sa imi spuna un psihoterapeut eu am 30 ani sunt obligata sa stau cu mama si sora mea care acum are cancer ? are mama dreptul sa imi conduca ea mie viata asa cum isi doreste , ce spune legea ? va multumesc anticipat sirbu2ramona@yahoo.com

    1
    4

  • freemind_tm pe 9 Iun 2011, 10:37
    tratamente

    As vrea sa vorbesc cu altii care au aceasta boala despre tratamente alternatine, rezultate obtinute, etc freemind_tm@yahoo.com

    5
    1

  • vali pe 1 Iun 2010, 01:11
    schizofrenia,,,,,copii

    procentele,difera,la,copii,,,,,in,manualele,pt,facult,de,psihologie,este,de,12%,,dar,,probabilitatea,o,stie,cel,de,sus,,,,,,cu,,mare,,credinta,,,multa,,,veti,,avea,,un,copil,,sanatos,,,,,,,asemenea,celor,surzi,orbi,,,care,,nasc,,copii,normali,,,,,dar,,inainte,,de,a,procrea,,trebuie,,organismul,,puternic,,,,vitaminizat,,,,,minerale,,,,,

    0
    2

  • flora888 pe 12 Mai 2010, 15:10
    schizofrenia la copii

    eu si logodnicul meu am suferit de schizofrenie cu ani in urma. Am facut tratament si acum ducem o viata normala. El este profesor, eu sunt licentiata in istoaria artei. Vom avea un copil si am aflt de pe interent ca sunt 46%sanse sa aiba si el schizofrenie, dar am hotarat sa il pastram. Ce credeti despre asta? Fac bine acceptand sa am un copil care probabil va fi bolnav?

    2
    3

  • victoria c. ion pe 17 Mar 2010, 13:14
    precizare

    "Riscul aparitiei ei este diminuat dupa varsta de 30 de ani si dispare complet dupa 45 de ani." A se intelege ca riscul aparitiei bolii dispare dupa 45 de ani, nu faceti confuzie cu vindecarea. Respectati tratamentul si regimul de viata si puteti avea o viata functionala, nu renuntati la tratamentul prescris de psihiatrul dumneavoastra.

    4
    3

  • katy pe 12 Oct 2009, 07:44
    schizofrenia..relatia de cupli

    Din pacate si fostul meu prieten sufera de tulburare depresiva recurenta-episod actual sever cu simptome psihotice-am incercat sa il ajut...chiar am locuit cu el 6 luni dar nu asculta deloc-consuma in nestire alcool si nu ia nici un fel de tratament spunind ca el este sanatos-orice incercare de al ajuta a esuat si el a decis sa locuiasca singur..

    4
    0

  • lena pe 6 Oct 2009, 12:32
    cauze

    din mai multe cauze apare aceasta boala. trebuie evitate situatiile de stres, cand ai o problema, nu tine in tine, dar descarcate cuiva de incredere, toti suntem oameni. E o boala ce tine de suflet, de la o durere sufleteasca la mine a inceput totul, retrairi din trecut, dar poate si greseli ce nu le puteam marturisi sotului meu, chestia asta m-a distrus, totusi mi-am reveenit, dar am constatat ca atunci cand te macina ceva in suflet nu trebuie sa te izolezi. si daca nu gasesti acea persoana cu care ai vrea sa discuti probleme sufletesti cel mai bun prieten e psihoterapeutul

    7
    0

  • teodoratila@yahoo.com pe 5 Oct 2009, 02:53
    cauze

    care sunt cauzele de apare aceasta boala,in afara de cel genetic

    3
    2

  • lena pe 4 Oct 2009, 12:03
    intelegere si rabdare

    Am trecut si eu prin asa ceva, eu tot la 30-31 de ani m-am inbolnavit si a durat asta 2 ani,dar in alte cazuri dureaza si mai mult. sper sa nu se intoarca aceasta boala niciodata in viata mea. Citind acest articol m-a bucurat faptul ca am aflat ca aceata boala dispare complet dupa 45 de ani. Acum duc o viata normala, respect si regimul alimentar corespunzator, consum mai putin alcool, si am plasat familia pe primul loc, apoi cariera, Eu ma simt acum bine e totul ca inainte, insa acum imi programez altfel ziua de lucru 8 ore pe zi, pe cand inainte ignoram chestia asta. ce vreau sa spun intradevarsAsta necesita multa rabdare si intelegere intre sot si sotie. Am avut noroc de un sot intelegator, dar stiu multe cazuri in care sotul isi paraseste sotia. m-a durut si pe mine cand sotul mi-a zis intr-o buna zi ca a 2-a oara el nu va mai veni la spital asa cum a venit, mi-a spus-o poate ca sa iau aminte si sa gasesc putere in propriile forte, pentru ca mult depinde de persoana data care este bolnava. cei care au trecut prin asta inteleg ce vreau sa spun, in primul rand nu trebuiesc neglijate pastilele, trebuie luate mult timp, altii nu suporta si boala se intoarce inapoi si dupa asta iti revii si mai greu. Am citit multa informatie la tema si sper ca va fi totul bine. multumesc echipei eva.ro de acest articol si de multe altele.

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod